Ивайло Пенов, чиято фамилия всъщност се оказа, че е Дадански, бе докаран с белезници в Окръжен съд. 46-годишният адвокат, който нападна Митко в Капана, остана безмълвен на влизане в залата и отказа да отговори на журналистическите въпроси.

Прокуратурата поиска най-тежката мярка спрямо Ивайло Дадански. Според държавното обвинение са налице всички предпоставки за налагате на постоянен арест спрямо адвоката.

"Налице е обосновано предположение за авторство на деянието. Според съдебномедицинската експертиза на Митко Стоянов е причинена болка. Разпитани са множество свидетели, както и самият Митко. Има и приобщени видеоматериали. Налична е и реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление. Дадански е нанесъл на видимо по-слабо лице побой пред много хора. Непредизвикана агресия по незначителен повод - липса на вещ. Чадърът е бил загубен, не е откраднат. Митко Стоянов му е обяснил това, но агресията е продължила. Постъпката е безпардонна, близко до хора, които са се хранели. Налично е хулиганство. Преди удара обвиняемият е заплашвал Стоянов, ритал е унизително стоката на Митко, без да е провокиран. Стоянов е кротък и добродушен, храни семейството си, продавайки чорапите. Те са единствен източник на средства за прехрана на Митко. Имаме справка, че Дадански е нападал и други хора в последния месец. Той е санкциониран по наредбата за обществения ред, както и на противоепидемичните мерки. Той е осъждан за 4 умишлени престъпления, 3 за измами в големи размери, другото е за обсебване. Той е съден през 2019 година", заяви прокурорът по делото.

Той добави, че целта на Дадански е да покаже, че може да пренебрегне нормите безнаказано. "Има реална опасност да се укрие, тъй като 48 часа след агресията се е укрил. Затворил е заведението и е напуснал и двата адреса в Пловдив, в които пребивава", завърши прокурорът.

За по-лека мярка настоя защитат на Дадански.

Той добави, че целта на Дадански е да покаже, че може да пренебрегне нормите безнаказано. "Има реална опасност да се укрие, тъй като 48 часа след агресията се е укрил. Затворил е заведението и е напуснал и двата адреса в Пловдив, в които пребивава", завърши прокурорът.

"Престъплението не е тежко. По отношение на хулиганските подбуди - абсолютно недоказани. Считам, че от показанията на Митко, то се касае за лични отношения. Стоянов е получавал добро отношение, хранен е там, давани са му пари. Чадърът е даден 10 дни преди случая, и то Ивайло му го е дал. Жест на добра воля. Уговорката е била да го върне на следващия ден. Проблемът е бил в лъжата, която Митко е казвал за чадъра. Той го познава от началото на годината. Присъствал е на сватбата му. Налице е личен мотив, което изключва автоматично признака по хулигански подбуди", заяви защитата на Дадански адвокат Светлана Калпакчиева.

Тя добави, че няма доказателства относно това, че клиентът й може да се укрие или да извърши друго престъпление. "Той се яви на 29 май доброволно, веднага след като е научил, че го издирват. Той е затворил заведението, тъй като е получил заплахи. Заради медийния шум, той не е пожелал да е на място, което е негово право. Без да е бил арестуван, сам е отишъл в Четвърто районно. В неделя му бе повдигнато обвинение. Получих информация, че ще му искат парична гаранция, но 2 часа по-късно ме уведомиха, че ще му бъде искана мярка задържане под стража. Той е осъждан по друга квалификация. Той е обвинен за престъпление, което не е тежко", допълни Калпакчиева.

„Живеем в правова държава. Да се постанови един законов акт. Не може да се допусне улицата и общественото мнение да определя решението на съда. Той е баща на 2 деца. Едното дете в събота е рожденик и иска баща си. Жена му е в 6-ия месец бременна и е подложена на тормоз. Има бизнес, който заради случая е обречен. Трима души останаха без работа. Персоналът не е отворил, тъй като в ключалката е имало дъвки. Под охрана е викан ключар. Искаме по-лека мярка”, каза още защитата.

„Аз съм убеден в справедливостта. Преднамерено е отношението към мен. Митака го имам за близък, от мен е получил само добро. Митака и Стефчо Автографа съм ги приел като част от Пловдив, от живота. Подарих на гостите си на сватбата чорапи от тези на Митака. Общественото мнение влияе над прокуратурата. По-важно е, че това обосновано предположение не е защитено, относно авторството. Не съм се укривал. Смешно е да ме определят като агресивен човек. Сред инцидента отворих заведението, момичето, което работи при мен, бе разстроено. То каза, че има атака към нас. Записът е предоставен от мои колеги, с които пием кафе. Извинявам се на пловдивчани, че един селянин от Варна е дошъл в града им. Съжалявам, че разпилях чорапите и че посегнах, но без да удрям Митака. Прекомерно е искането за най-тежка мярка. Никога не съм бил престъпник. Получих лично заплахи ден след инцидента. В 10 часа знаех, че ще бъда задържан. Жена ми дори ми се подигра, че не може да е истина. Затворих заведението от страх за саморазправа, тъй като дойдоха 10 човека да ме заплашват”, каза Дадански.

Той заяви, че не е гробен нито един път от органите на реда или РЗИ.

„Не съм извършил нищо лошо откакто съм в Капана. Да, бях изнервен, но не съм удрял Митака. Бях нервиран, той си позволи да ми каже "гледай си работата" на въпрос, защо ме лъже, че е изгубил чадъра. Аз се грижех за Митака. Обещавам още утре, ако имам възможност, да си тръгна от Пловдив, щом това е желанието на пловдивчани. Желая от съда да отсъди справедливо. Тънка е границата между репресия и превенция”, каза в последната си дума Дадански.

Мъжът, нападнал Митко в Капана, скочил и на чистачки! Не бил доволен как метатЖените били блъскани няколко минути

Искат постоянен арест за адвоката, посегнал на Митко - бил обществено опасенИвайло Пенов е извършил хулиганството в срок на изпитателния срок на предходно условно осъждане