Командир и главен надзирател от пловдивския затвор са временно отстранени от работа след скандала с внос на забранени вещи. Срещу Тодор Илиев и Светлозар Андонов е започната дисциплинарна проверка, научи TrafficNews.bg.

Разследването трябва да приключи на 20 декември като след това ще бъдат определени наказанията им.  Още след скандала, за който TrafficNew.bg разказа, Андонов е излязъл в болнични, като причината е влошено психическо здраве.

Припомняме, че канал за внос на незаконни вещи /а вероятно и вещества/ бе пресечен при акция в пловдивския затвор в началото на ноември. Жена от ромски произход е донесла на свой близък багаж, който бил приет от дежурните, въпреки, че приемът на багаж в делничен ден е забранен. Чантата, била приета със съгласието на командира Светлозар Андонов. Сигнал за нарушението бил изпратен до временно изпълняващия длъжността началник на затвора Запрян Илиев, който веднага разпоредил вътрешна проверка. В чантата били намерени телефон, зарядно и домашно приготвена храна. За всяко едно от тези неща има забрана да бъде внасяно зад решетките. 

Багажът е бил предназначен за затворник с прякор Лъки. Започнала е дисциплинарна проверка, в която се проверява дейността на смяната на главния надзирател Тодор Илиев, за да се засече дали е имало и предишни случаи на нерегламентирано внасяне на багаж. 

Пресякоха канал за внос на забранени вещи с участието на надзиратели в затвора в ПловдивЗапочнала е дисциплинарна проверка срещу служителите

Двамата униформени се разследват и за други случаи на внос на забранени предмети и вещества. Ако проверката докаже тяхната съпричастност, освен с уволнение те може да получат и други законови наказания.

Оказва се, че притежанието на телефон зад решетките е нещо нормално в пловдивския затвор. Лишени от свобода сами признават, че притежават мобилни устройства и свободно ги използват за сърфиране в социалните мрежи и разговори.

Само дни след акцията в зандана, затворник публикува свои снимки от килията в личния си профил. Той дори подчерта, че се чувства „свободен”.

Пловдивски затворник, заловен в наркоакция, си пуска селфита от зандана СНИМКИЛишените от свобода продължават да поддържат връзка със свои близки чрез мобилни телефони

Преди дни пък в съдебна зала трима лишени от свобода разказаха, че неофициално всеки – от директор до затворник, знаят за наличието на телефони. Нещо повече – някои дори притежават повече от един апарат.

Затворниците дори си зареждат устройствата на видими места, разменят си ги и дори препродават. Така един телефон може да се озове в ръцете на десетима лишени от свобода. Всеки мълчи обаче, от къде се е сдобил с телефона и кой му го е дал. В противен случай може да се окаже с наказание.  

Крадец със скандални разкрития за дрогата и телефоните в затвора в Пловдив СНИМКИКалоян Алексиев и Мартин Кабуто разменили телефон си за дрога, после си го взели обратно