Всеки затворник в Пловдив има телефон. Някои дори по три. Тези констатации направиха лишени от свобода пред магистратите в Окръжен съд в града под тепетата, по време на делото срещу  Калоян Алексиев и Мартин Митев – Кабуто. И двамата излежават присъдите си в зандана и са обвинени, че са нападнали друг затворник и са му откраднали телефон и часовник.

Както TrafficNews.bg съобщи, през февруари тази година Калин Витанов, който излежава 4-годишна присъда за сводничество, бил нападнал в килията си от Калоян и Кабуто. Първо влязъл Мартин и се опитал да измъкне телефона от ръцете на Калин, който в същото време говорел с някого. След минута се присъединил и Калоян, който започнал да извива пръстите на сводника. Двамата избягали с телефона, а Витанов ги последвал. Последвала жалба.

Убиец и крадец нападнаха сводник в затвора в Пловдив, взеха му телефонаДнес Калоян Алексиев и Мартин - Кабуто се изправиха пред съда

За да се разбере какво е станало в действителност, бяха призовани затворниците,  намиращи се в стаята в деня на кражбата.

Един от тях – Христо Попандонов, разказа коренно противоречива на думите на потърпевшия версия. По думите му Витанов пласирал на дребно дрога сред обитателите на зандана. Сред клиентите му били Калоян и Кабуто.

„Един ден двамата бяха в криза. Нямаше от къде да си набавят хероин и се принудиха да продадат телефона за доза. Този телефон, който уж бил на Калин, всъщност е на момчетата.Те направиха бартер срещу дрога, като Витанов им обеща още. Такава не им бе дадена и момчетата решиха да си вземат телефона обратно. Дори аз съм ползвал този телефон и всеки един от затворниците знае, че е на Кабуто. Нямаше насилие, нито удари и дърпане. Калин беше се завил през глава и гледаше телевизия. Телефона му беше на зарядното. Кабуто и Клин влязоха и просто си го взеха”, заяви Попандонов.

Той допълни, че Витанов използвал телефоните, за да си върти бизнеса с проститутки отвън. Дори е ставал свидетел на 20-минутен разговор, в който Калин е искал събеседничката му да се покаже гола, за да я огледа дали „става”.

„Тоя Калин взима всичко на затворниците – дрехи, цигари, дори пратките от семействата им, за да им дава дрога. Никой не смее от страх да каже това. Имаше случай, в който момче от втори пост едва не умря от дрогата на Калин”, разказа Христо и добави:

„Още тогава Витанов, след уж кражбата, е заплашвал момчетата с жалба срещу тях. Искал им е 2000 лева, преведени на негова сметка, за да ги остави на мира. И в момента ги изнудва за пари, за да си оттегли жалбата. Това го научих от ортака на Кабуто – Виктор, с когото са заедно в една стая. Калин лъже. Той е човек, на когото не може да се има вяра. Винаги може да ти подлее вода. Никой няма да каже добра дума за него”, завърши Попандонов.

Заради тези му думи се наложи провеждането на очна ставка между него и Калин Витанов. Очи в очи те отново разказаха версиите си, заявявайки, че другият лъже.

Думите на Христо Попандонов бяха потвърдени и от друг затворник. Ангел Праматаров заяви, че телефонът бил на Кабуто. Председателят на съдебния състав показа устройството на свидетеля и го попита дали става дума за същия телефон. Ангел потвърди, че телефонът е на Кабуто, като заяви, че последният го е ползвал заедно с Калоян.

„Той го продаде на Калин за топче дрога. Калин трябваше да му даде още наркотик след време, но не се случи и затова Мартин и Калоян си го взеха. Аз бях в стаята, но не помня какво се случи. Само чух скандал и видях как тримата тичат по коридора.

За наличието на мобилни апарати в затвора потвърди и още един затворник – Тихомир Борисов.

„Има в целия затвор телефони и това не е тайна. Всеки има. Забранено е, но неофициално всички знаят. Дори дежурните. Никой обаче не казва откъде има апарат и кой му го е дал”, заяви Борисов.

Той не е станал пряк свидетел на кражбата. Само е чул от Витанов, че е бил нападнат и че са му откраднали телефона.

В хода на заседанието днес бяха намесени имената на още затворници, чиито имена обаче не фигурират в списъците на свидетели. На следващо заседание някои от тях ще бъдат призовани, за да дадат обяснения.

В същото време двамата обвиняеми не се признаха за виновни, като заявиха, че пълни обяснения те ще дадат в края на процеса.