Врачанският съд даде ход на делото за жестокото убийство на 18-годишната Андреа от село Галиче. Обвиняем е 16-годишен съсед на момичето. Според прокуратурата той я е пребил, изнасилил, ограбил и убил.

Делото се гледа при закрити врата, защото момчето все още не е пълнолетно. Близките не бяха допуснати в залата, но останаха пред съда, докато траеше заседанието.

„Ние сме тук, за да искаме доживотна присъда без право на замяна”, каза Аксиния Петрова, братовчедка на Андреа пред Нова телевизия.

„По принцип за него справедливост няма да има. И доживотен затвор да получи, няма да ни върне детето. Така, че няма смисъл и от делото”, смята Виктория Милчева.

Според адвоката на семейството пробойна в закона ще попречи на справедливостта да възтържествува, докато след първата крачка на парламента да забрани съкратено производство в такива тежки случаи, не бъде направена и втората.

„Ограничението за поддържане на частно обвинение срещу непълнолетните трябва да бъде премахнато”, казва адвокат Димитър Марковски.