Мнимият майстор-комарджия, който завлече баба от град Стамболийски с 5200 лева за ремонт на покрив, се изправи пред Пловдивския Районен съд по обвинение за измама. Васил Стоенчев, който също е с адресна регистрация в същия град досега се оказваше неоткриваем за полицията, но днес беше редовно призован и се появи в залата заедно с адвоката си. Пред магистратите той заяви, че живее сам и, че никой не го е търсил на постоянния му адрес до сега.

Пострадалата Мария Иванова обаче не присъства в заседанието, поради здравословни причини.

В съдебната зала стана ясно, че Мария Иванова е настанена в дом за стари хора и в момента е с влошено здравословно състояние и се намира в болница. Поради тази причина за пореден път не се даде ход на делото.

Съдия Васил Тасев разпореди за следващото заседание да бъде изпратена призовка на възрастната жена и да се изиска справка от болницата, за какъв период от време е настанена за лечение и до кога. След като това стане ясно,  ще се прецени за хода на делото и ще се определи новата дата за процеса.

В предишно заседание в края на септември, беше поискана справка и за задгранични пътувания и местонахождение на Стоенчев, тъй като според информацията тогава, той бе обявен за национално издирване от 26 юли тази година.

Мним майстор, завлякъл баба от Стамболийски с над 5000 лева, се оказа неоткриваем за полициятаВ съда стана ясно, че Васил Стоенчев е обявен за общонационално издирване

Според обвинителния акт, Стоенчев живеел в град Стамболийски и нямал постоянна работа. Занимавал се с ремонтни дейности, като търсел обекти, където да работи и да изкарва пари, за да се издържа. Дължал пари на много хора и за да пребивава, вършел и престъпления, от които да се облагодетелства лично.

Пострадалата възрастна жена Мария Иванова живеела в къща в същия град, на която къща покривът бил протекъл. Тъй като към онзи момент съпругът й бил болен и тя се заела сама да търси майстор, който да поправи покрива. Васил Стоенчев разбрал за това и въпреки, че към момента бил поел друг обект, който не бил завършил, сам намерил пострадалата, представил се за майстор, разговаряли и поел ангажимент да извърши ремонт на покрива. След като успял да я убеди, че ремонтът трябва да започне, първоначално Иванова му дала сумата от около 1000 лв.. Мнимият майстор разбрал, че жената има и други пари и преценявайки, че е възрастна, сама, съпругът й към онзи момент бил болен на легло, се върнал само няколко минути по-късно и успял да я заблуди, че му трябват повече пари да закупи всички материали. Поискал цялата сума, която Иванова имала в нея – остатъка до 5200 лв. Уговорили се да започне ремонта и се разделили.

Тъй като измамникът повече не отишъл при пострадалата, същата споделила със дъщеря си, която от своя страна започнала да търси Стоенчев. Разбрала, че бил комарджия и че дължи пари на много хора, които бил заблудил, че ще им извърши ремонт.