Окръжният съд в Пловдив потвърди мерките за неотклонение на майката и пастрока на малтретираното 5-годишно дете. Така Стела Алексиева остана на свобода с "подписка", а Петър Чернев се връща в ареста. 

В хода на делото прокурор Костадин Паскалев поиска и за двамата най-тежка мярка “задържане под стража”. По думите му на този етап са събрани достатъчно доказателства за авторството на обвиняемия Чернев и по трите обвинения. Той посочи, че това се доказва от видеозаписи, за които има извадени разпечатки, експертизи, свидетелски показания и огледи.

Тези разпечатки са една нищожна част от намиращите се по делото записи, които показват едно брутално отношение на обвиняемия Чернев към малолетния”, заяви представителя на държаното обвинение. По данни на прокуратурата тези нови доказателства обосновават наличието на други извършени престъпления от обвиняемия, за които все още не са му повдигнати обвинения, но се предвиждат такива.

Тези клипове са брутални. Те говорят за едно малтретирано дете, което дори не плаче, когато е бито. Не плаче, защото не е бито за първи път,” поясни прокурорът. Паскалев разкри, че са били открити наркотици - марихуана и амфетамин, които същият е държал. Новите доказателства, свидетелстват също за още леки телесни повреди и закани за убийства от страна на Чернев. От държавното обвинение определят пастрока като типаж, който в склонен към това да извършва еднотипни престъпления. Прокурорът дори поясни, че Чернев се заканвал гласно да извърши и сексуални престъпления срещу  обвиняемата Стела и сина й Адриан, както заявявал, че ще отреже полови части.

Чернев има един определен тип на контакт с жените, когато е от близко разстояние - крещене в лицето, използване на епитети към жените и техните децата, дори по отношение на собственото му дете”, допълни Паскалев. От показанието на бившата му съпруга може да се направи извод и за употребата на наркотици и към днешна дата.

В съдебната зала стана ясно също, че във въпросните записи съществуват и закани по отношение на бащата на малтретираното дете. Благодарение на новите доказателства, обвиненията срещу Чернев ще нараснат, поясни прокурор Паскалев.

Повдигнаха ново обвинение на майката на малтретираното 5-годишно детеСтела Алексиева не му се притекла на помощ, когато то не е могло да се защити само

Това дело е като кутията на "Пандора", когато и да я отвориш ще има нови престъпления”, посочи още той. Спрямо Алексиева, прокурорът заяви, че ѝ е повдигнато ново обвинение, за което също са налице достатъчно доказателства в тази насока. То гласи, че всичко, което е причинено от Чернев на малолетното дете е било известно на майката, но тя не е помагала по никакъв начин на детето си и го е злепоставила.

Към момента се изчаква съдебна експертиза, за да стане ясно дали детето е с лека или среда телесна повреда. Следва да стане ясно и дали това е извършено в съучастие или само един от двамата е причинил телесната повреда. Това отново ще се разбере от лекарското решение. По думите на прокурора от събраните до момента доказателства става ясно, че нараняването може да бъде извършена по механичен или химичен начин. Всеки от обвиняемите обаче казва, че другия е извършил посегателството.

“Близките на Алексиева са безкрайно разочаровани. Те са хората които са подали сигнала и хората, които свидетелстваха”, добави прокурор Паскалев.

В заключение представителят на държавното обвинение изтъкна, че идването на детето в България става именно заради поведението на Алексиева, която по думите мъу използвала "женски хитрини" и е успяла да изнуди биологиния баща на детето да подпиши декларация, за да се върне в България.

Тя му е осигурила прекрасното съжителство в Чернев”, завърши иронично Паскалев.

Според защитата на майката, липсват доказателства, че тя е причинила телесната повреда на детето си. По думите на адвокат Росица Драгиева, обвиняемата не е извършила в съучастие с Чернев престъплението. В мотивите си юристът посочи, разказ на съседка, която е чувала мъжки крясъци и познала гласа на пастрока. Пояснила е, че е чула душ, но не и женски глас. Юристът заяви, че майката се е грижила за своето дете и тя не е такава каквато я описват. 

Адвокатката допълни, че обвиняемата съдейства на полицията и също е била малтретирана от Чернев.

 Защитата на 35-годишният мъж адвокат Йордан Давчев пледира ,че няма категорични данни относно телесната повреда, причинена на детето. По думите на защитата  количеството на наркотиците било минимално. 

След като изслуша всички страни по делото, съдия Бонев потвърди мярките на обвиняемите, наложени от Районен съд. Той обясни,  че спрямо майката  не са достатъчно убедителни доказателствата за съпричастност към телесната повреда на детето. 

Решението е окончателно!