Арестуваните за пране на пари в Пловдив Бойка Янушева, известна като Черната вдовица, и Слейман Хамед се признаха за виновни за извършеното престъпление и приеха изцяло обвиненията срещу тях.

Янушева и Хамед са привлечени към наказателна отговорност за изпирането на 1 617 844 евро. Двамата са извършили 107 финансови операции. Парите са били наредени към банкова сметка в Китай, като 17 финансови операции са били успешни, а останалите 90 са били блокирани. 

Делото срещу двамата официално стартира днес в Окръжен съд-Пловдив.  По време на разпоредителното заседание в началото на февруари, Янушева изрази готовност да признае вината си, докато Хамед оспори обвиненията.

"Черната вдовица" призна, че е изпрала 3 милиона лева, съучастникът ѝ неБойка Янушева и Сюлейман Хамед поискаха връщане на делото

След като се признаха за виновни, процесът срещу двамата ще протече по съкратената процедура, без събиране на допълнителни доказателства, а  присъдите им ще бъдат намалени с 1/3.

Държавното обвинение поиска наказание за Янушева-  глоба и присъда в минимален размер при първоначален строг режим.

За Хамед, който не е оказал никакво съдействие – глоба в максималния размер и присъда при първоначален общ режим.

Адвокат Донков, представляващ защитата на Бойка Янушева, поиска тя да бъде оправдана и да и бъде наложено минималното наказание, предвидено за престъплението.

Солидарен с него беше и адвокат Елдъров. За Слейман Хамед, той изрази несъгласие с наблюдаващия прокурор и поиска по-леко наказание.

В заключителните си речи, Янушева и Хамед казаха само, че поддържат тезите на адвокатите си и помолиха за „снисходителна справедливост”.

По-късно днес съдът ще определи и присъдите на двамата.

Припомняме, че двамата бяха задържани на 16 април миналата година.

По време на престъплението, Янушева е регистрирала фирми на десетина безимотни граждани, а след това им е отворила фирмени банкови сметки. Тя и ливанецът получавали пари от компютърни измами и после ги нареждали за Китай уж по търговски договори. Двамата вземали процент от всеки превод. 

Установено е, че за период от 2 години група от лица са успели да изтеглят или пренасочат сериозни финансови средства на територията на област Пловдив.

Хамед предложил на Янушева да съдействат на лица, които живеят в чужбина, да укриват и „изпират“ незаконно придобити финансови средства чрез извършването на банкови операции с тях. Двамата щели да получат процент от всяка „изпрана“ сума. Те разпределили функциите си.  

Черната вдовица трябвало да осигурява хора, на чието име да бъдат регистрирани търговски дружества със седалище и адрес на управление в България. Такива били създадени на лица от Първомай и Пловдив. Имената на фирмите били посочени от извършителите, като те наподобявали огледално действително съществуващи и реално работещи такива. 

На новооткритите дружество трябвало да бъдат разкрити банкови сметки и активирано онлайн банкиране. След това потребителското име и паролата следвало да бъдат получени от Бойка и предадени на Хамед. Той от своя страна ги предоставял на извършителите, които живеели в чужбина.

В последствие по сметките на дружествата следвало да постъпват значителни суми в чуждестранна валута, което е ставало чрез компютърни измами. Чрез онлайн банкирането към сметките трябвало да се направят финансови операции от извършителите. Това е ставало чрез нареждане на пари към сметки извън територията на България с цел изпирането им.

По описания механизъм на 14 април 2021 г. по сметката на едно от дружествата постъпила горепосочената сума и с парите били извършени 107-те финансови операции с цел прикриването на произхода на средствата и попадането им при извършителите.

Двамата са с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 200 000 лева.

Черната вдовица Янушева се готвела да изпере 40 милиона евроПловдивската Окръжна прокуратура и БОП предотвратиха мащабната схема

Изправят на съд Черната вдовица и съучастника й, изпрали над 3 милиона леваНастоящето дело може да се определи като „пилотно”, защото до момента не е имало обвинение в пране на пари в подобни размери

Припомняме, че Бойка Янушева стана известна като "черната вдовица", след като погреба двамата си съпрузи. На 30 декември, ден преди началото на 1999-а година, собственикът на „Мотобойс" Георги Манчоров е открит разстрелян в апартамента си в ЖР „Тракия". Веднага след убийството криминалистите разпитват Янушева и съдружниците й, правят обиски в офисите й и в дома й. Доказателства, които да я свързват с разстрела, не са открити. Фактът, че убиецът е влязъл в апартамента с оригинален ключ буди подозрение.  Няколко години по-късно Янушева погребва и следващия мъж, с който живее - о.з. полковника от ДС Ленин Димитров. През годините Янушева бе замесена в серия измами и има няколко присъди.