Внезапната и мистериозна смърт на младия Николай Кирин вече седмица е основна тема за разговор на хората в Брезово, а смущаващи кадри от последните мигове на живота му се въртят като на лента пред очите на свидетелите.

Припомняме, че според очевидци, миналата сряда 26-годишният Николай излязъл чисто гол по главната улица на града. Мъжът спокойно извървял пътя до местно заведение, откъдето го изгонили и викнали полиция.

Щом видял униформените, Николай коренно променил поведението си. Той започнал да бяга, достигнал местен магазин за ширпотреба и взел от изложените отвън стоки брадва, с която замахнал към крака на един от догонилите го полицаи.

Продължил да бяга, а след не повече от секунди бил заловен. Полицаите бутнали по очи голия беглец и понечили да му сложат белезници. От тук обаче започва и мистерията. Мъжът издъхва намясто.

Версиите за смъртта му, както и за странното му поведение преди това, са няколко.

Очевидката на инцидента баба Донка твърди, че при ареста мъжът е започнал да посинява, което е типичен знак за задушаване. Дали Николай си е глътнал езика или причината за смъртта е свързана с упражнената от полицаите физическа сила, към този момент не е известно.

Съселяни, които не пожелаха да застанат зад камера, твърдят, че полицаи натиснали мъжа с колене на земята. По-силови действия по време на ареста са възможни, като продиктувани от нападението върху полицейско лице и колега.

Трета версия битува из улиците на Брезово и гласи, че мъжът е бил бит преди да излезе гол по улиците. Това обаче противоречи на разказите на съседи, които твърдят, че нищо у мъжа не е издавало безпокойство по време на обиколката му из селото. Споменато беше и за скандал между Николай и баща му Христо. 

Очевидци твърдят, че минути преди мъжът да бъде забелязан без дрехи по улицата, той имал спречкване с родителя си. Съседи коментират, че момчето е стояло по къси гащи на тротоара пред къщата непосредствено, след като в къщата отекнали крясъци. Което насочва и към обстоятелствата довели до странното поведение на Николай преди смъртта му.

В Районна прокуратура Пловдив е образувано следствено дело по чл. 122 от Наказателния кодекс. Все още обаче няма протокол от аутопсията, която да установи точната причина за смъртта. 

Причините за голата разходка обаче остават забулени в пълна мистерия. Оказа се, че Николай отскоро живее в селото. Къщата била наследствена, а покойният му дядо популярно лице в селото, но родители на младежа живеели в Пловдив.

След проверка на репортер на TrafficNews.bg се установи, че никой не познава Николай освен по физиономия. Момчето не общувало, признава неговият съсед дядо Петьо. Възрастният мъж обаче посочва, че Николай никога не е бил агресивен. Всички го описват като скромен и неконтактен, но подозрения относно неговото психическо състояние не липсват.

Напротив, мнозина считат, че момчето е страдало от заболяване, поради което родителите му са счели, че средата в малкото населено място е по-подходяща за момчето. След внезапната смърт на Николай, те веднага пристигнали. 

От тогава насам, никой не е виждал или чувал опечаленото семейство. Екип на TrafficNews.bg опита да ги намери в къщата им, но никой не отговори на позвъняването. Още един парадокс изникна по време на посещението на екипа ни в градчето. От заведението, за което се твърди, че е било посетено от Николай, отрекоха това да се е случвало, както и да са подавали сигнал към полицията. Цялото село обаче твърди точно обратното. Междувременно брадвите пред магазина на главната вече липсват.

Ето и ВИДЕО с разказа на очевидци и съграждани на Николай:

Очаквайте продължение!

Репортаж на Виктория Петрова и Ива Модова