Или тестовете за наркотици на МВР са негодни, или в брашното има амфетамини - това са възможните изводи от полицейска операция в Костенец.

Миналия вторник полицаи получили сигнал, че в едно от местните училища се разпространяват наркотици и намерили два пакета с бяло прахообразно вещество, което при полевите тестове реагирало на амфетамин, съобщи Клуб Z, като се позова на свои източници. 

Разследващите отишли и в домовете на двама заподозрени ученици и намерили там още по-големи количества от веществото, което също реагирало на амфетмин.

Полицаите обаче се усъмнили, че две деца ще имат толкова много дрога, освен това белият прах много приличал на брашно. Затова отишли в най-близката бакалия, купили 1 кг брашно и с изненада установили, че то също реагира на амфетамин. Изпробвали дори 4 различни вида полеви тестове - едните се напръскват върху обекта на изследване, в други той се потапя и т.н., но всеки път реакцията била една и съща. 

Учениците обяснили, че всичко било игра - взели брашното, за да се направят "на отворени" пред съучениците си.

Според полицаите или полевите тестове не са годни, или в брашното има какви ли не съставки, които ги объркват. 

От Областната дирекция на МВР-София потвърдиха информацията. 

"Има такъв случай. Трябва обаче да се каже, че полевите наркотестове винаги се ползват само за първоначален ориентир", уточниха оттам, подчертавайки, че няма опасност за хората, които консумират брашното.

Проби са изпратени за физико-химичен анализ в Националния институт по криминалистика и криминология на МВР. Ако те потвърдят, че става дума за чисто брашно, образуваното досъдебно производство ще бъде прекратено.