Фалстарт на делото срещу 32-годишният Павел Асенов и 16-годишният Ангел Красимиров Маринов, които пребиха и обраха 86-годишният Христо в пловдивското село Трилистник.

Припомняме, че възрастен мъж бе пребит и ограбен в нощта на 4 срещу 5 април . Павел и Ангел са проникнали в дома му, налагали са го по главата и са му отнели 100 лева. Ден по-късно двете лица са задържани от полицията. В Трилистник пристигна и главният прокурор Иван Гешев. Пред него пострадалият Христо Васков разказа за ужаса, който е преживял.

Както TrafficNews съобщи още тогава, възрастният мъж е познавал нападателите си. Христо дори им е помахал с храна и пари. 

Пребитият Христо познавал нападателите си, дори им давал храна и пари

Днес в Районен съд трябваше да стартира процесът срещу Маринов и Асенов. В съдебна зала обаче бе доведен единствено 32-годишният Павел. Оказва се, че Ангел е отведен в изправителния дом в Бойчиновци, а призовката му за явяване в съда е изпратена в пловдивския затвор. Поради това административно объркване, ход на делото не бе даден.

В същото време в залата бяха родителите на непълнолетния престъпник, както и техният адвокат. Асенов пък се представляваше от двама защитници. Всичките юристи заявиха извън протокола, че са готови за сделка с прокуратурата, като за Павел, адвокатите ще настояват за условно наказание, тъй като той е без криминални прояви и чисто съдебно минало. От събраните доказателства става ясно, че Асенов не е участвал в побоя, а само е тарашил за парите.

Адвокатите на двамата заявиха, че още на момента семействата на Павел Асенов и 16-годишният Ангел са готови да възстановят щетите – 117 лева на пострадалия Христо.

„Не е въпрос за пари. Не искаме парите, а справедливост. Не може да влезеш в дома на самотен стар човек, да го нападнеш докато спи посред нощ, да го пребиеш като куче, да му вземеш последните пари и накрая да ти се размине”. Това заяви в съдебна зала синът на Христо Васков.

В залата бяха близките на пребития старец. С възмущение те проследиха заседанието. Внуците и сина на дядо Христо не поискаха обезщетение, както и отказаха да се констатират като частни обвинители. По думите им, Васков не е в състояние да се изправи пред съда и да се срещне отново с побойниците си.

Пред наш репортер семейството на 86-годишния мъж разказаха, че Христо вече не е същия човек след нападението. Седмица след жестоката гавра, той е загубил говора си.

„Бълнува в съня си, стене „Не ме бийте, стига”. Отказва да се храни, не излиза от стаята си. Залежа се и отслабна много. Преди беше жизнен и не приличаше на старец на 86 години. Сега е като вейка. Преживява всичко всеки ден”, през сълзи разказа внучката на Васков.

Семейството на дядо Христо се надява побойниците да получат заслуженото си, а по думите им най-справедливото наказание е затвор.

В момента 16-годишният Ангел излежава присъда за блудство, извършено през 2019 година. Що се отнася за Павел, той е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.

Предвидените от закона наказания за престъплението в което двамата ще бъдат обвинени, са съответно: лишаване от свобода за срок от 3 до 10 години – за пълнолетния извършител и лишаване от свобода за срок до 3 години – за непълнолетния. 

Племенникът на пребития край Пловдив Христо: Налагали са го с метални тръби в главата за 100 лв.

Иван Гешев изненадващо в Трилистник, срещна се с жертва на грабеж