Общинска съветничка в Нова Загора и секретар в комисия по противодействие на корупцията – Венелина Беляшка стана подсъдима в Пловдив. Тя и съучастникът й – пловдичанинът Марио Андонов са с обвинения, че са предоставяли на различни лица парични средства под формата на кредити срещу задължение да й върнат получените в заем суми и договорената месечна лихва върху тях, за която дейност се изисква разрешение от Закона за кредитните институции.

Днес бе даден старта на делото. По време на разпоредителното заседание Андонов и Беляшка бяха придружени от защитниците си – адвокат Красимир Баков и Димитър Илчев, които категорично заявиха, че желанието им е да се гледа делото по общия ред.

Подсъдимите не признаха фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Те са с повдигнато обвинение по член  252 ал.1 или „без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахователни или други финансови сделки както и платежни услуги, за които се изисква такова разрешение”. Първоначална срещу тях е било повдигнато обвинение по алинея 2 или „с дейността по ал. 1 са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи”.

Поради тази причина не бяха конституирани частни обвинители, които се явяват потърпевши от дейността на двамата.

Сигналът за схемата на подсъдимите е бил подаден от потърпевши.  Хора, които са с лошо кредитно досие са се обръщали към Андонов за съдействие. Той от своя страна ги е свързвал с Беляшка, от която идват и паричните средства. След това, за да се гарантира връщането на „заема” , подсъдимите са искали обезпечения, а именно жилищата на хората.  Те са закупували уж за пред нотариуса апартаментите на безценица-два или три пъти под данъчната оценка.

Предоставените „кредити” били с лихви около 5% на месец. При предоставени 15 хиляди лева, хората са предоставяли само 600 лева лихва на месец.

След поредната сделка, потърпевши подават сигнал до Криминална полиция и започва разследването. Според държавното обвинение незаконната дейност е била близо половин година, като за този период Беляшка и Андонов са предоставили над 100 хиляди лева заеми.

TrafficNews научи още, че до момента „опарени” са над 4-5 човека. Всички те са от пловдивско.

Обвиняемите ще застанат отново пред Окръжен съд – Пловдив на 14 октомври. Тогава ще бъдат разпитани всички свидетели по делото и вещи лица. Много от тях са и потърпевши от „частната банка”.

Венелина Беляшка е добре позната в бизнес и политическите среди. Тя е Общински съветник в Нова Загора от квотата на ПП ГЕРБ от 2015 година. От 2006 година Венелина се занимава с търговия на скрап и цветни метали.  Беляшка е носителката на приза  "Бизнесдама на 2012 година". Тя е наричана още "желязна лейди", заради бизнеса с който се занимава.

Ако бъде призната за виновна,  Беляшка я грози наказание лишаване от свобода от три до пет години и с конфискация до 1/2 от имуществото.

Задържаха пловдивски лихвар – дал 6 млн. лева заеми срещу огромна лихва на 240 душиМъжът е натрупал 1 млн. лева от лихвите, купувал апартаменти в Пловдив и София