Врачанският окръжен съд отмени 6-годишна присъда на баща от мездренското село Елисейна, обвинен, че в продължение на години се гаврил с дъщеря си. Тричленен наказателен състав с председател съдия Иван Маринов констатира множество процесуални грешки, допуснати при разглеждане на делото на първа инстанция в Районния съд в Мездра.

През април подсъдимият беше признат за виновен в това, че изнасилвал щерка си в продължение на 4 години, съобщава "Конкурент". Бащата заплашвал непълнолетното момиче, че ще се самоубие ако проговори. Малко преди бруталното престъпление да бъде разкрито, то направило опит да сложи край на живота си, но оцеляло. Гаврите на бащата започнали през май 2009 г. в къщата на семейството в Елисейна, а последните му посегателства са извършени през май 2013 г. Вече навършилото пълнолетие момиче било конституирано като частен обвинител по делото, но впоследствие се оттеглило.

„Законът не позволява лице, веднъж конституирано като частен обвинител, да бъде заличавано в процеса. В случай, че се откаже, то има правото да заявява, че не поддържа обвинението срещу подсъдимия, но формално трябва да остане в позицията си на частен обвинител до края на процеса“, заяви съдия Иван Маринов от Врачанския окръжен съд, който разгледа делото на втора инстанция.

Друго нарушение допуснато от магистратите от Мездра е, че не са разяснили правата на момичето. Според Наказателно-процесуалния кодекс, съпруг, брат или сестра, както и деца, могат да откажат да дават показания срещу подсъдимия.

Заради допуснатите процесуални пропуски, магистратите отмениха изцяло присъдата и върнаха делото за ново разглеждане от друг състав на Районния съд в Мездра.

След осъдителната присъда на първа инстанция хора от Елисейна коментираха, че никога не са предполагали, че бащата се гаври с дъщеря си. По думите на местните, родителите имали постоянни дразги помежду си, а след огласяването на случая, се развели.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg