Огнян и Митко Дебелакови признаха всички факти и обстоятелства от обвинителния акт. Това заявиха и двамата в залата на Окръжен съд- Пловдив, където днес бе даден ход на делото срещу тях. Те застанаха пред магистратите след зверската катастрофа на булевард „Марица“ през септември, в която загинаха две момчета на 19 и 16 години.

В залата са всички роднини на подсъдимите и загиналите. Лице в лице за първи път се изправи Огнян и един от пострадалите - Жоро Илиев, брат на загиналия Петър. Като частни обвинители бяха конституирани само двамата бащи на починалите момчета. Защитниците на Дебелакови поискаха делото да протече по съкратената процедура. Така присъдата ще бъде редуцирана с 1/3.

След съвещание обаче, съдът върна делото на прокуратурата, тъй като са констатирани съществени, но отстраними грешки в обвинителния акт. Те накърняват и ограничават правото на защита на Дебелакови.

Как се стигна до трагичния инцидент? 

Четирите момчета били на сватба в Столипиново на 28 септември . Пили водка и ракия. Посред нощ решили да отидат за цигари.

Огнян Дебелаков, Жоро Илиев, Петър Илиев и 16-годишният Джанай се качили в колата "Опел Корса" и потеглили. Според показанията на един от оцелелите – Жоро Илиев, Огнян карал изключително бързо. Той видял как стрелката на километража показва 150 километра в час. След това колата започнала да занася и  се ударил последователно в три броя метални колчета и метален стълб със скорост 112 км/ч. и спрял.  Четиримата изхвърчали извън автомобила. 

Жоро Илиев и Дебелаков паднали в средата на пътното платно, близо до стълба лежал Петър. 16-годишният Джанай паднал в коритото на река Марица, до върба, намираща се под изкривения стълб, където на следващия ден бил открит.

Кръвната проба на шофьора показала 1,55 промила, както и наличието на наркотични вещества - марихуана.

Загиналите в мелето в Пловдив цяла вечер купонясвали на ромска сватба, виновният водач се подобряваНито близнаците, нито баща им са имали шофьорска книжка