Джемал Аликанов от Пещера, Васил Атанасов от Пловдив и аржентинецът с испански паспорт Фернандо Кастро, които получиха рекордни присъди за грабеж в Пазарджик, отново са пред съда. Те обжалват наказанията си пред Апелативен съд.

Оказва се, че днес не е първото заседание по случая. Разпоредителното такова пред висшата инстанция е било още през пролетта на тази година. Делото е образувано по жалба и на тримата – Аликанов, Атанасов и  Кастро, които и до днес пледират в невинност.

Протест срещу присъдите е постъпил от потърпевшите и техните представители. Според тях се касае за опит в убийство.

Как се стигна до тук?

Рекордни наказания - по 20 г. затвор за всеки, получиха трима въоръжени грабители, нападнали офис в Пазарджик през 2015 г.

На 21 декември 2015 г. Джемал Аликанов от Пещера, Васил Атанасов от Пловдив и аржентинецът с испански паспорт Фернандо Кастро са маскирани и въоръжени с пистолети и автомат “Калашников”.

Заедно с още един мъж нападат офиса на Спас Спасов в индустриалната зона на Пазарджик близо до гарата. От показанията на пострадалите по време на разследването става ясно, че има и четвърти участник, но до момента той не е намерен.

Сигналът за нападението е подаден около 21 ч.

Под прикритието на мрака грабителите първо обезвреждат охранителя на имота, който бил в каравана до входната врата за колите на фирмата. Вързали пазача и атакували офиса.

По това време обаче в него вечеряли братята Спас Спасов и Тодор Николов с жените си. Там била и дъщерята на Спасов, както и внукът му. Още с нахлуването нападателите поискали всички пари от офиса.

“Това е въоръжен грабеж. Давайте парите!”, викали нападателите. Братята бизнесмени оказвали яростна съпротива. Маскираните ги съборили на земята, били ги и ги простреляли - Спас в единия крак, а Тодор - в подбедреницата и лакътя. Според криминалисти бандитите са имали предварителна информация, че в офиса има пари, и са били твърдо решени да не си тръгват без плячка, но не са искали да убиват жертвите си.

Отмъкват над 23 хил. лв. от чантата на жената на Спас Спасов – Катя.

Освен това отнемат със сила и голямо количество злато, около килограм, което собственикът на фирмата, жена му и брат му са носели върху себе си - масивни златни ланци, гривни и пръстени. Общата стойност на ограбените пари и злато е 66 714 лева. Нападателите събират и вземат и мобилните телефони на жертвите си, за да не могат бързо да се свържат с полицията.

Извършителите се оттеглят в неизвестна посока, а след получаване на сигнала полицията блокира основни пътища в Пазарджик и региона. Именно това помага за бързото им залавяне - 20 минути след грабежа полицията спира на входа на Пещера “Фолксваген Пасат”. В колата всъщност са четиримата извършители. Двама униформени искат личните карти на всички. Те доброволно ги предават, след което шофьорът рязко потегля с мръсна газ и колата изчезва в нощта. Полицаите тръгват да ги преследват, но ги губят по пътя от Пещера за Пловдив.

Благодарение на личните карти обаче престъплението започва да се разплита. Полицията открива и свидетел - Живко Иванов, от когото бандитите поискали да ги изведе нелегално от страната. 

Националистът Живко Иванов: Полицията ме шантажира да дам неверни показанияПредседателят на „Православна зора“ е един от свидетелите на обвинението срещу арестуваните за стрелбата и грабежа в Пазарджик

Пловдивчанинът Васил Атанасов е задържан в Пазарджик на 30 декември 2015 г., но мълчи за съучастниците си. През това време Фернандо Кастро и Джамал Аликанов наемат квартира в Пловдив, където се укриват. Задържани са на 10 януари 2016 г. близо до нея при предварително организирана полицейска операция. По време на разследването става ясно, че аржентинецът е пристигнал у нас с приятелката си от Испания, където живее, три дни преди грабежа. Познавал се е единствено с Джамал, който по това време работи в Испания и също се е прибрал за новогодишните празници.

По гилзи и предмети от мястото на престъплението е открито ДНК на извършителите. Освен това жената на Спас Спасов свидетелства, че единият от тях е чужденец.

Процесът срещу тримата започна през август 2017 година в Окръжен съд Пазарджик.. Проведени са над 80 съдебни заседания. Те често бяха отлагани заради различни претенции на подсъдимите, най-вече на Фернандо Кастро, който постоянно оспорваше превода на документи и компетентността на преводачите. В хода на разследването откраднатите пари и злато, както и оръжието на обвиняемите не бяха открити.

В крайна сметка през август миналата година те бяха признати за виновни и получиха от по 20 години затвор.

Освен 20-годишното наказание за въоръжения грабеж Васил Атанасов ще трябва да изтърпи и 3 г. и 4 месеца затвор по предишна условна присъда, защото престъплението в Пазарджик е извършено по време на изпитателния срок.

Освен ефективните присъди тримата обвиняеми трябва да заплатят солидарно и обезщетения на пострадалите - 110 хил. лв. на Тодор Николов, 113 хил. лв. на Спас Спасов и 128 хил. лв. на съпругите им. 

По 20 години затвор за мъжте, извършили въоръжен грабеж и побой в ПазарджикИзвършителите на грабежа са задържани няколко дни след престъплението в Пловдив

По време на днешното заседание бяха приети две експертизи. Една от тя – физико-химичната предизвика бурен дебат в залата на Апелативен съд. На страните многократно бе направена забележка, както и на подсъдимите, които едва сдържаха емоции и коментари.

Според вещите лица, по едно от иззетите якета, по специално по ръкавите, са открити частици от барут, съвпадащи с намерените на място гилзи. Съставът е еднакъв с боеприпасите, но на 100% не може да се каже дали е от конкретните оръжия, намерени в последствия.

Ябълката на раздора между вещи лица, подсъдими и адвокати се оказа техническа грешка в заключението на експертизата. Иззетото и изследвано яке е било червено на цвят. Във финалните изречения на експертизата обаче се споменава за черно яке. Това не е било забелязано на първа инстанция, а едва днес. Това предизвика спор в залата и редица заядливи въпроси от страна Джемал Аликанов, Васил Атанасов и Фернандо Кастро. Те и защитниците им оспориха експертизата и дори поискаха магистратите да не приемат същата.

Втората експертиза бе на записи, иззети от местопрестъплението. Същата отново предизвика смут. На първо място бе факта, че на тримата подсъдими липсваха копия. Освен това според адвоката на Атанасов документацията е нечетлива и негодна.

Заседанието днес не бе последно по случая. Предстои разпит на свидетели и вещи лица.