Нашите и британските служби са разбили банда, която е изпращала оръжие и дрога от България в кралството. Задържани са трима българи и трима англичани, единият от които е издирван с европейска заповед за арест. Това стана ясно от думите на зам.-главния прокурор Иван Гешев, който даде брифинг за успешната акция заедно със спецпрокурор №1 Димитър Петров, шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. 

"Пресечен е сериозен канал за трафик на огромно количество оръжие и наркотични вещества за Обединеното кралство", подчерта Гешев. 

От София за Лондон по куриер са пътували пистолети, автоматични оръжия, бронежилетки и хероин. Информацията за бандата е получена в СДВР, а след това с разследването са се заели антимафиотите и Специализираната прокуратура. 

Групата е била задържана на 17 септември с 53 пистолета от марките "Зиг Зауер", "Валтер" и "Марголин", автоматични оръжия и патрони за тях. Имало и бронежилетки, а голямата находка били над 70 кг хероин, обясни директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Той посочи, че има и голяма сума пари в групата.  

В момента специализараният наказателен съд заседава по мярката на задържаните у нас, посочи административният ръководител на специализираата прокуратура Димитър Петров. Той добави че едновременно с брифинга у нас имало и такъв на Острова.

Разследването ще се съсредоточи в това колко папки с оръжия са пристигнали, за какво са използвани, разясни зам.главният прокурор Иван Гешев. По-късно стана ясно, британският тартор на бандата, който е бил издирван с европейска заповед за арест е Липолд Доналд Олдред.

 "Искам да ви уверя, че ще продължим все така, за да докажем, че българските правоохранителни органи действат бързо и съвестно и имат сили и способности да се справят с всяко едно предизвикателство. Ние трябва да гарантираме спокойствието на българското общество, в случая и - на европейските граждани, защото това количество, което е пресечено да се изнася, не е предназначено за територията на нашата страна, а за територията на Великобритания", посочи още главен комисар Иванов.

МВР пусна видео и снимки с иззетите оръжия и пари на бандата, както и техен имот.