Пловдивската прокуратурата обявява война на битовата престъпност и домашното насилие. Това стана след като само в рамките на две денонощия са започнали разследвания на четири случая на пребити жени - майки, съпруги и баби на насилниците. 

"Престъпленията са извършени със зловеща жестокост. Наблюдава се сериозна ескалация на домашното насилие", отбеляза зам.-районен прокурор Атанас Илиев, който изнесе данни за четирите случая. 

Първият касае беззащитна 95-годишна жена, която е в кома, след като е била пребита от внука си. Възрастната жена е живяла в един апартамент с мъжа, който имал сериозни проблеми с консумацията на алкохол. 

Той е проявявал системна агресия към баба си, която поне според първоначалната информация до момента е била в сферата на вербални нападки и обиди. На 13 декември около 21 часа обаче нещата ескалирали, когато той се прибрал, отново пиян. Влязъл в стаята на баба си и между тях възникнал скандал. Започнал да я налага по главата, а след това я оставил безпомощна. На 14 вечерта той отново я пребил, този път още по-жестоко. Оставил я да лежи пребита и окървавена. На следващата сутрин бабата била намерена от жена, която полагала грижи за нея. 

Жертвата била в много тежко състояние, със затворени очи, цялата ѝ уста била в кръв, блузата ѝ била цялата в кръв, а наоколо имало парцали с червена течност, която вероятно също е кръв. Жената много се притеснила и попитала внука на какво се дължи състоянието на бабата. Той хладнокръвно отговорил, че била паднала от леглото, на което е спала. Тя обаче не повярвала на тази история, преоблякла бабата и се обадила на бърза помощ. Докато чакали бърза помощ, внукът повтарял, че нямало смисъл от викане на линейка, защото баба му искала да си умре вкъщи.

По случая са разпитани множество свидетели. Направено е освидетелстване със съгласието на внука на бабата. Той е задържан за 24 часа. Възрастната жена е в болница с мозъчен хематом и е в кома.  

Бизнесмен пребил жена си. Тя е в тежко състояние в болница. Подробности, четете тук:

Известен пловдивски бизнесмен преби жестоко жена си, приеха я в болница в тежко състояниеМъжът е арестуван

Друг фрапантен случай, отново от последните 48 часа, касае опит за изнасилване пред деца. 

44-годишен баща на близнаци на 5-годишна възраст е нанесъл побой на майка им и опитал да я изнасили пред очите на децата. Жената е успяла да се спаси и избягала при съсед. Мъжът също е арестуван, а случаят се разследва. Образувано е досъдебно производство и днес трябва да бъдат готови доклади, на база които да се прецени какви ще бъдат предприетите действия.

Отново при съсед е избягала и друга жертва на домашно насилие. Син, осъден за убийство и освободен предсрочно, пребил майка си. Преди това по време на скандал, започнал да унищожава покъщнината им. Във вечерта преди посегателството е напуснал клиника за лечение на алкохолизъм, където е бил на терапия. 

От прокуратурата посочиха, че общото в случаите е, че жертвите не искат да изобличават насилниците си и дори ги прикриват. 

Атанас Илиев апелира близки, съседи и приятели на жени и деца, които имат подозрения за упражняване на физически или психически тормоз, да подават сигнали в полицията. 

"Ако забележите, че близките ви се дистанцират, подайте сигнал", обърна внимание Илиев и посочи, че много често жертвите са под контрол на насилниците си и това е сред основните пречки пред това да бъдат наказани.