Началникът на отдела за противодействие наркотрафика  и разпространението на наркотици към ГД БОП комисар Цветан Панков и началник сектора Кирил Ванков са двамата висши служители на дирекцията, задържани с подкуп. Преди минути  главният прокурор Иван Гешев изнесе информация за скандалния случай на извънреден брифинг. Двамата са задържани след операция на отдел "Вътрешна сигурност". 

Според запознати арестът е свързан с покровителство, което полицаите са осигурявали на група на една от люлинските бригади за разпространение на наркотици, подчинена на един от босовете на дрогата в столицата - Паяка. Конспирацията е била разкрита от конкурентна бригада, която през последните месеци е понесла доста удари. 

Колеги на арестуваните висши полицаи са буквално шокирани от арестите. Панков е лицето на отдела от доста години и под негово ръководство са проведени най- успешните операции срещу наркоразпределението в страната. Работи с всички партньорски служби на МВР и през него минава информация не само за българите, замесени в наркотрафика, но и за много международни престъпници, групи и картели. 

"Познавам началника на отдела от 90-те години. Работили сме заедно и безкрайно много го ценях и уважавах. Затова съм потресен и изключително разочарован. Във всяко стадо има мърша. Ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу нея" , заяви главният прокурор Иван Гешев.  

Панков и Ванков работят заедно от години и са много близки , твърдят техни колеги. Антимафиоти ги описват като истински професионалисти и работохолици. "Те букнвално горяха в работата си. Панков само където не спеше в службата. Беше на първа линия на всяка операция. Истински полицаи от кариерата", коментират полицаи. Награждаван е многократно, включително и от партньорски организации. 

Панков минава по цялата кариерна стълба , за да стигне до началник на един от най- тежките отдели в ГД БОП. Нито той, нито Ванков са показвали стандарт, различен от този на средностатистически българин. Никога не са демонстрирали скъпи коли, не са купували имоти. 

В такива случаи в МВР обичат да използват фразата - "Когато нещо не ти е наред- всичко трябва да ти е наред" , т.е трябва да работиш и да се държиш така, че по никакъв начин околните да не забележат, че пристъваш закона. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че е разпоредил на професионалното ръководство да направи анализ на работата на цялата дирекция и да предложи промени в начина на работа. 

"Работим с много чужди служби. Изключително важно е да запазим доверието, което имаме при тези контакти", коментира Маринов.  

Арестувани са трима висши служители в ГДБОП! Осигурявали чадър на наркогрупиТе са хванати с подкуп