Апелативен съд отново потвърди доживотната присъда на Божо Атанасов за убийството на Оги Лудия

Делото бе върнато от Върховния касационен съд за разглеждане от друг съдебен състав

Пловдив 28.06.2021 16:09 6326 0
Апелативен съд отново потвърди доживотната присъда на Божо Атанасов за убийството на Оги Лудия

Пловдивският апелативен съд  потвърди отново присъдата, с която на Божидар Атанасов е наложено наказание „доживотен затвор“ за убийството на  Огнян Харизанов- Оги Лудия, негов партньор в наркоразпространението, като престъплението е извършено със средство, опасно за живота на мнозина и представлява опасен рецидив.   

Според обвинението Атанасов е ликвидирал Оги Лудия, за да не му плати за голяма пратка дрога. Свидетел на обвинението, който е лежал в една килия с Божидар, твърди, че той му е признал за убийството, като му разказал , че Харизанов му е дал между половин и 1 кг кокаин, които той продал, но след това не дали уговорената сума. 

Делото бе върнато от Върховния касационен съд за разглеждане от друг съдебен състав на Апелативен съд – Пловдив.

Магистратите изпълниха дадените в отменителното решение указания. Събраха се множество гласни писмени и доказателства, приеха се три допълнителни балистични експертизи, представляващи като обем над 1000 страници.

Вторият състав на въззивната инстанция достигна до становището на първия състав на Пловдивския апелативен съд, че косвените доказателства, каквито единствено са налични по делото, кореспондират помежду си и са подкрепени от експертните изводи. Съдът приема, че подсъдимият е прострелял Харизанов в интервала 23.00 ч. - 23.20 ч. на 17 август 2007 година на вилата му в Родопите.

Апелативните магистрати потвърдиха и частта от присъдата на първоинстанционния съд, с която  Атанасов е осъден да заплати по 200 000 лева за децата на Лудия, а за жената и родителите му – от по 150 000 лева, ведно със законната лихва от датата на увреждането, представляващи обезщетения за претърпени неимуществени вреди от деянието.

Делото в Апелативния съд бе образувано по протест на Окръжна прокуратура – Пловдив и жалби на подсъдимия и на гражданските ищци срещу присъда на Окръжен съд – Пловдив, с която подсъдимият Божидар Атанасов е осъден на доживотен затвор.

Решението на Апелативния съд не е окончателно, подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Божидар Атанасов, осъден за две поръчкови убийства, пише жалби до европейските посолства

Първата доживотна на Божидар Атанасов падна, убийството на митничаря не било “брутално и жестоко“

 

 

Изпрати новина