60-годишен обитател на столична кооперация, който има неплатени сметки за входа. Такъв се оказа сириецът,  сочен за лидер на организираната престъпна група, финансирала терористична дейност, която МВР разби в шумна акция.  Тарторът се казва Мустафа има съпруга и две деца, които обаче живеят в Швеция, стана ясно от обясненията на негова съседка пред Би Ти Ви.

Други съседи не са виждали обвиняемия повече от година, а по вратата на апартамента му има следи от влизане от спецслужбите, дори и счупен патрон. По-рано изтече информация, че Мустафа има няколко чейндж бюра. 

Близо до Мустафа живее и основната му помощничка, а именно българката, която намирала клиенти за поръчки по схемата "хавала" - тоест, чрез устни договорки по телефона или с и-мейли за предаване на пари, които физически са се пренасяли от посредник на посредник и така докато стигнат до крайния получател.

"Вторият начин е бил чрез закупуването на леки автомобили, които са били транспортирани до Сирия, където са били предоставяни на международни терористични организации", съобщи по-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

За година и половина през страната ни са трансферирани над 25 милиона евро, пресметнаха от обвинението. Засега не е ясен броят на международните терористични организации, за които са били предназначени парите.

 
Ясно е обаче, че нито едно от обвинените лица няма криминална регистрация, казаха още от прокуратурата.

 По-рано беше съобщено, че 6-ма души са с повдигнати обвинения за финансиране на тероризъм и участие в организирана престъпна група, след като ден по-рано в няколко града беше проведена мащабна операция и бяха задържани 43-ма души, повечето чужди граждани.

Сред тях е и българката, която според обвинението е помагала за превода на парите, а задочно обвинение има и за един мъж от престъпната група, който е обявен за международно издирване.

Утре прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на задържаните.