На 14 септември 2014 година 25- годишният Васил Василев от Йоаким Груево излиза на дискотека с приятели и повече не са прибира. На следващия ден родителите му разбират, че синът им мъртъв. Васил умира от тежка черепно- мозъчна травма след като пада и си удря главата на стълбите през заведението. Пада, след като е бил ритнат от Йордан Иванов  - местен жител с криминално досие.

На практика двамата не се познават, въпреки че живеят в едно и също село. Съдбата обаче ги среща пред местния клуб с претенциозното име "Роял". Преди това Васил се скарва с други момчета в дискотеката. По-късно излиза и връщайки се обратно в клуба, засича на стълбите Иванов. От тук нататък разказите на очевдиците и на подсъдимия се различават. Иванов твърди, че Васил го напсувал и посегнал да го удари, а той пък го ритнал. Тогава младият мъж загубил равновесие и се строполил на стълбите. Ударът в ръба на  бетонните стълби се оказал фатален. Иванов се опитва да прикрие станалото, като дава указания на свидетелите, присъствали на място "Каквото си видял - забрави!" и "Нищо не си видял, нищо не си чул. Нищо не е станало!" 

Обвинението и защитата от самото начало на делото са в остър спор по отношение на квалификацията на престъплението. Пъроначално обвинението срещу Иванов, повдигнато от прокуратурата е за нанесена лека телесна повреда и смърт по непредпазливост.  В последствие обаче по настояване на адвокат Кърпаров, който представлява родителите на убитото момче, прокурорът си прави отвод и делото е поето от друг обвинител. Новото обвинение е по член 116 ал.10 - за убийство по хулигански подбуди. 

Прокурорът по делото поиска размерът на присъдата да бъде над средния. Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години затвор при обвинение по този член. 

Защитата на Иванов- адвокат Кирил Николов пледира съдът да приеме първоначалната квалификация и Иванов да бъде съден за причиняване на умишлена лека телесна повреда и смърт по непредпазливост. 

В крайна сметка петчленният състав на Окръжен съд прие, че убийството е по непредпазливост и осъди Йордан Иванов на 3 години затвор. Обвиняемият се съгласи да плати обезщетението от 300 000 лева, за което настояват родителите на Василев. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване. 

Снимка :24 часа