28-годишният Христо Сираков, който напушен и пиян нанесе жесток побой  върху 84-годишната си баба-Митра Сиракова и я уби, се изправи днес пред Окръжен съд - Пловдив. Престъплението бе извършено на 30 юли 2022 г., в село Браниполе, чрез нанасяне на множество удари с чук. Обвиняемият и защитата му адвокат Десислав Михайлов поискаха съкратено съдебно следствие и така делото срещу Сираков стартира без разпит на свидетели и вещи лица. Това се случи, след като 28-годишният обвиняем призна вината си и се съгласи с фактите и обстоятелствата описани в обвинителния акт. Единственото нещо, което той не си спомня е дали е нанасял ударите с метален чук, както се твърди в обвинителния  акт.

В заседателната зала присъстваше неговата сестра Милена Сиракова, която не пожела да участва в съдебния процес и присъстваше само като наблюдател. По време на заседанието Христо Сираков постоянно изразяваше съжалението си, като каза, че не знае какво е извършил.

Аз сам извиках полиция и спешна помощ. Много съжалявам за действията си, ако не бях пиян нямаше да го направя, признавам вина. Много съжалявам за това нещо, дори не си спомням какво се случи, само си спомням как баба ми лежеше на земята и около нея имаше много кръв. За този въпросен чук видях и разбрах чак когато ми бяха показани снимки в ареста. Изпаднах в някакво шоково състояние, не знам. Когато ѝ нанасях ударите бях загасил лампата и не знам какво правих в тъмното. Не помня дали съм използвал чук,” това даде като обяснение пред съда 28-годишният Христо.

Пред разследващите той е казал, че в основата на агресивното поведение е било това, че е имал в стаята си 2 000 лева, от които  му липсвала определена сума. Той се ядосал и употребил солидно количество алкохол, а по данни на прокуратурата и марихуана. След това се скарал с майка си, а тя споменала нещо за 84-годишната баба. Ядосан и пиян Христо слязъл при нея и започнал да ѝ нанася фаталните удари.

Според прокуратурата убийството е извършено с особена жестокост. Държавното обвинение поясни, че са установени следи, които са доказали, че ударите са нанасяни с метален чук, като по главата и тялото е имала множество фатални наранявания. Така прокурор Спиров поиска от магистратите наказание - доживотен затвор за подсъдимия, защото има данни, че години наред е тормозил семейството си, употребявал е алкохол и веднъж е лежал в психиатрично заведение, за да се лекува.

Защитата на обвиняемия адвокат Михайлов поиска от съда, при определяне на присъда, да се вземе предвид чистото съдебно минало на Христо и това, че е съдействал на полицията през цялото разследване.

В последните си думи към съда обаче, Сираков каза, че осъзнава, че е посегнал на жената, която единствено се е грижила за него и съжалява за това.

Грижихме се един за друг, купувах ѝ дърва, помагах ѝ. Не съм лош човек, моля да не ми давате доживотна присъда, за да се поправя. В деня на инцидента нещо откачих ли не знам. Когато пия по принцип ставам агресивен”, завърши обвиняемият.

След изслушване на всички страни съдийския състав с председател Веселин Хаджиев определи да наложи наказание от 16 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим. Магистратите са взели впредивд самопризнанията на Сираков и чистото му съдебно минало.

Съдът остави в ареста Христо Сираков, убил баба си с чук в Браниполе29-годишния мъж го грози затвор от 10 до 20 години

Престъплението бе извършено на 29 юли 2022 г.,когато вечерта мъжът пил алкохол и пушил трева със свои приятели. След това отишъл в къщата на свой съсед. Там продължил да употребява алкохол. В първите часове на 30 юли 2022 г.  се прибрал в дома си. Опитал се да удари майка си, която била на терасата, но не успял и отишъл в стаята на 84-годишната си баба, която е бивша учителка. Тя спяла. Христо ѝ нанесъл побой, удрял я с метален чук.

Пострадалата починала в дома си от нараняванията. По-късно сам се обадил на тел. 112 и на сестра си, като съобщил, че е извършил убийство на баба си.