Издирвани близо 10 години шиптъри, плячкосвали в Пловдив и региона, се изправиха пред Районния съд под тепетата. Ружди Бериша, Юсуф Идриз и Несер Ходжай се прочуха за това, че групата им нападала и обирала клиенти на банки през 2006 година. Ужилените са изгорели с хиляди левове. По данни на разследващите плячката възлизала на 76 хиляди лева.   

По сценарий тримата причаквали набелязаната предварително жертва да излезе от автомобила си, а членовете на групата режели гумите на превозните средства. На излизане от банката най-често клиентите оставят в колите си чантите с пари, а докато сменят гумите, шиптърите крадели банкнотите.

След серия от кражби, тримата биват заловени и се изправили пред магистратите. През 2007 година те признават вината си и биват осъдени. Ходжай е бил оправдан, а Бериша и Идриз получили 2 години и 11 месеца условни присъди. Държавното обвинение обаче не е било съгласно с решението на съда и е бил внесен протест.

През това време обаче, осъдените изчезват. Били са обявени за национално и международно издирване.

Така допреди половин година, когато камера в държава членка на ЕС улавя единия обвиняем – Юсуф Идриз. Той е бил установен и задържан, а преди Нова година депортиран у нас.

Другият подсъдим - Ружди Бериш вече 10 години не е намерен.

Във вторник Идриз бе доведен в съдебна зала. В качеството на обвиняем сам пристигна и оправданият през 2007 година Несер Ходжай.

По делото са разпитани над 20 свидетели, които бяха призовани в днешното заседание. Половината от тях обаче не се явиха. Потърпевшите бизнесмени обаче пристигнаха в съда, за да дадат подробни обяснения как и от кого са били измамени.

Най-потърпевш от схемата на шиптърите се оказа италиански гражданин. По схемата с надупчената гума, от същият е била открадната крупната сума от 50 хиляди лева. Оказа се обаче, че бизнесменът е починал.

Пред магистратите се изправи първата жертва на триото. Иван Пенчев е баща на собственик на цех за алуминиева дограма в Пазарджик. Преди 12 години синът му – Димитър посетил банка и изтеглил 8 хиляди лева, а на връщане взел от клиент още 3 хиляди лева. Така в себе си имал 11 хиляди лева. Прибирайки се обаче, установил, че му е спукана гумата. Въпреки това успял да се върне в цеха. Там оставил парите на баща си и тръгнал към вулканизатора. 

Минути след потеглянето на Димитър, в халето пристигнали двама господа. Представили се на Иван Пенчев като клиенти и заявили, че искат да поръчат дограма.

„Чантата с парите я оставих върху един висок шкаф и започнах да показвам мострите на мъжете. Единият мълчеше, а другият говореше с акцент. След 10 минути те тръгнаха. През цялото време погледът ми не бе насочен към чантата, а към стоката. Седнах да запаля една цигара, погледнах и видях, че чантата липсва. Хукнах след мъжете, но само видях как се качват в бяла кола и потеглят с мръсна газ”, заяви Иван.

Веднага след това сигнализирал в полицията. Направен е бил оглед. Ден по-късно служител на МВР му се обадил, че са намерили чантата до гробищата, но без парите.

След няколко месец отново с тях се свързват от Криминална полиция – Пловдив. Иван и Димитър са били викани в града под тепетата за разпознаване.

„Веднага ги познах в стаичката. В полицията научихме, че има още потърпевши, дори и италианец”, допълни Пенчев.

Пред съда се изправи и още една жертва на  Ружди Бериша, Юсуф Идриз и Несер Ходжай. Емилия и съпругът й посетили клон на банка в центъра на Пловдив. Изтеглили 15 хиляди лева и тръгнали в посока Панаира. След Тунела, тъмна кола се изравнила с тяхната, а пътниците сочели към гумата и правели знак, че същата е спукана.

Семейството отбило, Емилия слязла и видяла, че имат проблем със задна дясна гума.

„Същата кола спря пред нашата. Излезе мъж, който искаше да ми помага. Слезе и съпругът ми, а господинът продължи да говори, на развален български, че знае вулканизатор. Ние отказахме помощта му и той тръгна. Малко след това влязох в колата и видях, че парите ги няма. Обадихме се в полицията. Полицаите установиха, че гумата е срязана с нож или шило. Отидохме в Четвърто районно. След няколко часа ни повикаха и ни съобщиха, че на входа на София са арестували същия мъж, който описах, а у него са намерили парите. На другия ден пък намериха в Кършияка и чантата, в която поставих пачките”, заяви Емилия.

Тя разказа още, че ден след кражбата е била викана за разпознаване. Там е видяла и човека, който уж е искал да им помага. Върната й била чантата, в която са били документите на фирмата и печатите.

Делото продължи с разпита на останалите свидетели, пристигнали в залата. Поради липсата на много от тях, заседанието бе отложено за нова дата.