Заведения, в които се пуши системно, да бъдат затваряни за определен срок - такава промяна в Закона за здравето подготвя Министерството на здравеопазването. Ще се промени и текстът за глобите на управителите на заведения нарушители. В момента на тях им се съставят актове, които обаче често падат в съда. Идеята на здравното министерство е на управителите да се налага глоба на място, която да не се обжалва, съобщава „24 часа”.

В Пловдив управителите на барове и дискотеки хвърлят вътре димки, за да разсеят пушека, когато бъдат изненадани от проверки. Друга практика е да предупреждават по микрофона клиентите да загасят цигарите и да скрият фасовете. Това твърди инж. Мария Иванова от дирекция “Обществено здраве” в Регионалната здравна инспекция (РЗИ), която е натоварена с контрола.

Инспекторите, които са включени в хайките, признават, че трудно могат да хванат на място клиент с цигара в уста. Охранителите на заведенията ги задържали на входа, а през това време информирали шефовете си за проверката. През лятото здравните власти в града не са съставили нито един акт, тъй като не са засекли някого да пуши в ресторант или кръчма. През октомври е написан 1 акт на физическо лице, от началото на ноември - още един. Този месец са издадени 3 предписания на управители на заведения, в които инспекторите са открили фасове в пепелници. От РЗИ в Пловдив признават, че не може да се осъществява ефикасен контрол, тъй като не разполагат с достатъчно служители.

 Само петима трябва да проверяват стотиците заведения в града. Според инспекторите нормативната база трябва да бъде конкретизирана - в нея да е ясно разписано в какви случаи се налагат глоби. По думите им в момента много актове на юридически лица падат в съда.