Покъртително послание към родителите си е оставил в мобилния си телефон 11-годишният Венислав от Стрелча, който в понеделник се застреля в главата с ловната пушка на баща си.

В смартфона му са открити два видеофайла, които той е направил няколко часа преди да сложи край на живота си, пише "24 часа" и цитира свои източнице сред разследващите. В едното послание момчето обяснява как ще се самоубие. При гледането на посланията полицейските служители са били потресени с какво спокойствие и самообладание това 11-годишно дете говори за предстоящата си смърт.

В клиповете нямало и нотка на самосъжалетие, страх, хлипане или плач.

"Отивам на едно по-хубаво място и ще ви чакам там. Обичам ви!" , били думите на момчето в обръщението му към родителите.

Венислав не е обяснил защо е взел това крайно и фатално решение. Казвал единствено, че "така иска".

Успокоил родителите си, че те нямат никаква вина за самоубийството му.

Майката Йонка и бащата Сава все още не са гледали предсмъртните му послания. Те ще им бъдат предоставени днес. 

Събраните факти по случая сочат, че Венислав е направил една изключително добра подготовка преди самоубийството, която е изпълнил с твърдост и решимост, коментира вчера в ефира на Bulgaria ON AIR говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Той е избрал момент, когато е бил сам в семейното жилище, записал е видеообръщенията в мобилния си телефон. После отворил касата, в която баща му е държал законното си ловно оръжие - пушка "Иж", 12-и калибър.

Венислав явно е познавал боеприпасите, защото сам е заредил пушката с възможно най-мощните ловни патрони в касата - за глигани, тип "13 нули".

Все още не е ясно как точно е успял да натисне спусъка на дългата пушка, при положение че цевта е била на сантиметри от главата му. Поради това разследващите ще правят следствен експеримент за точния механизъм на самоубийството. Тялото на детето е намерено в спалнята на втория етаж на къщата.

При вида на обезобразеното и мъртво дете майката Йонка започва да вика отчаяно за помощ, след което припада.

От разпита на родителите и близките на Венислав е станало ясно, че в семейството не е имало признаци, че той може да сложи край на живота си. Нищо в поведението му не е издавало подобни намерения. Това са споделили пред разследващи и неговите приятелчета от махалата и училището.

Всички описват момчето като буйно, лъчезарно, усмихнато и контактно. Допреди 2 г. активно тренирал плуване и бил една от големите надежди в местния клуб, но изненадващо се отказал.

По изрично разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров днес в Стрелча пристига екип психолози от Института на МВР, съобщи Румяна Арнаудова.

Те трябва да извършат психологическо изследване и да работят с родителите на детето, роднинския и приятелския му кръг.

Разследващите се надяват по този начин да разберат имало ли е и кои са тези външни фактори, които са го подтикнали към подобно решение. Страхувал ли се е Венислав от нещо, или е искал да се докаже по този фатален начин.

Вчера 11-годишното момче бе погребано на гробището в Стрелча в присъствието на роднини, близки, приятели и съученици, както и много покрусени от трагедията жители на града.