Само месец след рокадата в Областната дирекция на полицията в Пловдив, рулетката отново се завъртя. Вчера стана ясно, че зам. директорът Петър Тодоров е предложен за главен секретар на МВР и след указ на президента , той ще заеме най- високото професонално стъпало в йерархията на министерството. Старши комисарят, когото служебният министър Бойко Рашков нарече "доайен на пловдивската полиция" , оглави дирекцията след един от най- големите скандали в нейната история. 19 май- ще остане като една от най- срамните дати в аналите на регионалната дирекция. Полицейски служители и криминално проявени бяха арестувани след серия престъпления, между които отвличане, приготовления за кражба на 500 кг промишлена марихуана, незаконно притежание на боеприпаси и др. Сред арестуваните се оказа и началникът на Трето районно Самуил Хаджиев. 

Веднага след арестите, директорът на ОД на МВР- Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев влезе в болница , а след това излезе в отпуск за отглеждане на дете. Междувременно той бе отстранен от поста, но в последствие Административен съд го възстанови. Делото обаче не е приключило, защото се очаква решението на следващата инстанция. 

Така или иначе през последният месец дирекцията се управляваше от Тодоров. След преназначението му, постът отново е вакантен. В момента дирекцията е под ръководството на Георги Ташев , началник на отдел "Криминална полиция". Кой ще е наследникът на Тодоров? Това е въпросът, който отново е актуален на ул. "Княз Богориди" 7, а и в останалите поделения на втората по големите дирекция в страната. 

Няколко имена вече се въртят усилено в публичното пространство, научи TrafficNews. Според запознати са обсъждани имената на Димитър Балев, нач. отдел в БОП,  Иван Чочков, който в момента е началник на Пето ПРУ, началникът на Икономическа полиция Славчо Алексиев, началникът на Четвърто РПУ Севлин Бабаджанов, колегата му от Шесто районно - Васил Костадинов, както и това на Георги Ташев. 

Източници на сайта твърдят, че с най-големи шансове е Димитър Балев, който бе началник на Второ РПУ , в периода когато  Пламен Узунов оглавяваше дирекцията. Не е тайна, че назначенията в системата минават през одобрението и насоките на  съветника на президента.  Колегите на Балев го определят като уравновесен и конструктивен професионалист. 

Има над 20 години стаж в МВР. През 2000 година той е завършил Академия на МВР и е назначен на работа във Второ РУ Полиция – Пловдив. В периода 2005 – 2010 година е служител в регионалното звено БОП. След това оглавява сектор Криминална полиция в Трето районно управление в Пловдив. След това оглавява РПУ Труд, а после се връща като началник във Второ районно. Награждаван е многократно. Любопитен факт е, че съпругата му Весела Балева в момента е експерт "Връзки с обществеността" в Областна управа- Пловдив. 

Дали името на новия директор ще стане ясно преди гласуването на кабинета в Народното събрание следващата седмица или служебният министър ще изчака вота? Ще разберем скоро.