Представители на две ресторантьорски организации се обявиха против заобикалянето на мерките срещу ограничаване разпространението на коронавируса. Те излязоха с писмо до медиите, в което заявиха позицията си. Тя бе провокирана от десетките нарушения, на които станахме свидетели през последните дни. 

TrafficNews.bg вече разказа за няколко случая, в които нощни клубове обявиха "дневни" партита, заобикаляйки забраната да работят. Последваха проверки и санкции. Сред нарушителите имаше и заведения за хранене, в които се организираха шумни партита, напук на разпоредбата музиката да бъде не по-силна от 85 децибела.

Ето я позицията на ресторантьорите:

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България настояват за най-строги санкции на установените нарушители на противоепидемичните мерки от страна на бранша. Изразяваме нашата подкрепа за действията на МВР и РЗИ при извършените от тях проверки на нощни заведения и се разграничаваме от извършителите на нарушения.

Подобно поведение е проява на безотговорност по време на криза и застрашава живота и здравето на хората. Хиляди наши членове, които спазват мерките и търпят сериозни загуби, са възмутени от подобни практики на нелоялна конкуренция и ги осъждат остро. Призоваваме също така да започнат масови проверки на партитата, организирани в частни помещения, на които не се спазват никакви мерки.

Без значение кой е организаторът, това е безотговорно поведение, което заобикаля правилата и води единствено до дребно печалбарство в сивия сектор и необоснован риск. За пореден път призоваваме за спазване на всички правила, за да излезем възможно най-бързо от кризата с Covid-19.

Председател БАЗ

Ричард Алибегов

Председател СЗБ

Емил Коларов

Поредно нощно заведение над закона! Кани на "ранно парти" тази вечерОт клуба обещават, че ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки. Една от тях обаче е подобни места да не работят

Пиано бар в Пловдив заобикаля наредбите, привлича клиентела с "ранно парти"Купоните под тепетата по време на корона продължават

И стриптийз бар в Пловдив над закона, отваря за дневни партитаИнтерес възбужда един въпрос… дали дамите ще са с маски?

Полицията нахлу в пловдивски ресторант, където се вихреше купон – написаха им два актаСилна музика се носеше от „Малката Марица” снощи, а заповедите на властите бяха потъпкани