Около 15 вируса ни атакуват в момента, твърдят специалистите, а последната информация от РЗИ- Пловдив сочи, че заболеваемостта от характерните за сезона остри респираторни заболявания не е кой знае колко голяма.

251 пациенти са потърсили помощ в кабинетите на личните си лекари последната седмица, горе- долу толкова са били и миналата.

Обичайният вирус започва с дразнене на гърлото, после идва хрема, кашлица, обща отпадналост, мускулни болки, температура. Разговорно сме свикнали да наричаме всичко от този род грип, но истинският грип се познава по внезапното вдигане на температурата, така че човек може до минути да каже кога точно се е разболял.

От баналните, но много неприятни други вирусни респираторни заболявания, човек и да се лекува, и да не се лекува, обикновено оздравява за 4-5 дни, ако не направи усложнение в някое свое слабо място. Помагат рекламираните по телевизията лекарства, помагат и хомеопатичните. За да опази здравето на околните пък, помага болният да си остане у дома, за да не заразява други.

Малко по-различно и по- светкавично действа друг един вирус, който върлува в момента в Пловдив. Той е ентероколитен, предизвиква гадене и разстройство, но минава по- бързо. За грип е още рано, той идва обикновено в края на декември- януари.

Тази година се очаква у нас да се прояви нов щам на грипа "Мичиган". Той е изолиран преди две години и е вариант на познатия вече у нас вирус "Калифорния". Започва внезапно с висока температура и втрисане, продължава две седмици и е съпроводен със силна хрема. Възможни са усложнения