Агресията, която Божидар Димитров е проявил към едно беззащитно коте, утре може да бъде насочена към човек. В това е категоричен известният пловдивски психиатър д-р Веселин Герев. По неговите наблюдения в обществото се е натрупало огромно количество вербална агресия, готова да избие и във физическа. Причината за това са множество фактори – от дългия предстой у дома заради пандемията, различните ограничения, които все още съществуват, до постоянно променящите се постановки за нашия живот.

„Ние не можем да си направим една програма от днес за утре, защото не знаем утре на кой министър какво ще му щукне. Какво ще разреши и какво ще забрани. И не на последно място - сметките валят, а работа няма. Държавата не иска да реши социалните проблеми на хората. Затова в обществото е натрупано огромно количество агресия”, посочва пред TrafficNews д-р Герев.

По думите му, при тормоза над животни няма кой да ти потърси сметка. Едно малко беззащитно коте не може да си потърси правата. И е най-лесно да хванеш щангата и да налагаш животинчето, докато то умре, и с това да си задоволи агресивния нагон. Както е направил Божидар Димитров с животинчето в Кършияка. „То мяука и му пречи на „нормалното” съществуване. Досадно му е. Той казва: Не ме питайте защо съм го убил. Който иска коте, да си го вземе вкъщи. А не му идва на ум, че с примера, който дава, утре него ще го налагат с щангата. И някъде ще го намерят с пукнат череп. Важно е да се каже, че тази агресия, която е натрупана в обществото, се възпитава. Тя минава през домашното насилие. Проблемите в семейството се решават с разправии, псувни, обиди, побои. Такъв беше и случаят с битото бебе от Перник. Майката и бащата си решават проблемите, като налагат бебето. И си мислят, че това ще им реши проблемите. Не, няма да ги реши, ще ги задълбочи. Това е истината”, казва психиатърът. 

Според него всеки ден от дълбините на нашето съзнание избива все повече агресия, все повече уродливост. И по-малко състрадателност, съчувствие и желание да се помогне на човек в нужда. Затова се покачва и агресията към животните. И е крайно време тези деяния и у нас да бъдат подсъдими, както е в повечето европейски страни.

Специалистът е категоричен, че проблемът ще се реши само тогава, когато нашето общество стане абсолютно нетърпимо към всякаква форма на насилие – и вербална, и физическа. „За да имаме нетърпимост към насилието, ние трябва да порицаваме тези хора. Трябва да показваме лицата им. Поведението им е непредсказуемо и утре те могат да бъдат заплаха и за нас. Такъв тип хора съдът трябва да ги осъжда или да си плащат сеанси при психолог или психиатър, или да отидат в затвора. Защото с импулсивното си поведение представляват заплаха за общественото здраве и сигурност. Това трябва да се промени в закона. Аз го говоря от доста време, но заради други злободневни теми никой не обръща внимание. Но насилието над животните прераства в насилие към хора. И ние не трябва да толерираме да отглеждаме и възпитаваме насилници. Трябва да ги порицаваме. Само по този начин можем да се справим с проблема. И, разбира се, да има много сериозни законодателни промени. Да няма разлика между кражба и насилие, защото в единия случай крадеш имущество, в другия – психично спокойствие и физическо здраве”, смята специалистът.

 

Д-р Веселин Герев