Влязохме в извънредното положение с хаос, излизаме от него с още по-голям хаос. Това сподели президентът Румен Радев пред журналисти. В момента той се намира в Садово, където бе посрещнат с аплодисменти от бивши военни, жители на града и служители в общината. 

Държавният глава присъства на работна среща с кмета на града Димитър Здравков, след което посети Института по растителни генетични ресурси "Константин Малков".

Държавният глава коментира пред журналисти а разхлабването на мерките във връзка с епидемията. "Още в началото казах, че трябва да има план, по който да бъдат разхлабени мерките. Такъв план не видях! Надявам се рискът да е минимален!", заяви той.

Радев сподели, че един от акцентите по време на срещата му с общинското ръководство е била финансовата децентрализация. По думите му кризата с коронавируса отново е извадила на преден план този проблем. Според него е необходима по-голяма самостоятелност на българските общини. 

"Крайно време е да се актуализира стратегията за децентрализация, да започнат да се въвеждат мерките, произтичаще от европейската харта, в тази насока", заяви той.

След посещението си в Института, президентът изтъкна, че България е петата държава в света, която започва да създава агронаука и е важно тези усилия да бъдат подкрепени от държавата. По думите му, кризата с коронавируса е извела на преден план и въпроса с безопасността на храните. А голямата поука от нея е, че трябва да разчитаме на родна продукция, а не - на вносни продукти. За целта са необходими научно обоснована стратегия за следващия програмен период, проектозакон за земята и за поземлените отношения, които да постави наравно дребните и едрите земеделци.