Театралната постановка „Операцията“ вбеси ръководството на Медицинския уинверситет в Пловдив. Съдържанието предизвика остър коментар от страна на ректора чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев и зам.-ректора по научна дейност проф. д-р Виктория Сарафян. TrafficNews.bg публикува тяхната позиция без редакторска намеса:

„И я че изокам некой ден” - казва един герой на Чудомир. Аз искам да извикам не някой ден, а днес, защото простаците не се убиват с мълчание, а простотията е като великата китайска стена.

Повод  за тази реплика е театралната постановка „Операцията“ от Иво Сиромахов, под режисурата на Борис Панкин, която наскоро гостуваше в Пловдив. Тази пиеса се играе от 2013 г. в Сатиричния театър.  Актьорите от Сатирата тогава правят протестна подписка срещу този „омерзителен спектакъл, който възмути гилдията и публиката“ с категоричното мнение - „Операцията” не е изкуство, а кръчмарски и просташки хумор, който няма място в нито една трупа. Привличането на публиката не трябва да става безогледно, с евтини и обидни за интелигентния зрител послания. Халтураджиите нямат място в нашия театър и трябва да бъдат изгонени”. И тази постановка вече не е в Програмата на Сатиричния театър.  Достойна позиция, която напълно споделяме!

Защото това, което гледахме на 29.10.2017 г. в Пловдив, не беше нито пародия, нито черен хумор. Това беше безогледна простащина и абсолютна провокация - пошла, цинична, елементарна. Ако това е изкуство, какво е посланието?

В Япония към лекарите и учителите се обръщат с уважителното „сен-сей“. Там на никого и през ум не му минава да се гаври публично с тази професия. Тогава защо се изненадваме на агресията към медицинското съсловие у нас? Лекарите трябва да бъдат предпазвани не само от физически посегателства. Те трябва да бъдат предпазвани от журналистически и „художествени” посегателства. Защото по-смелите лекари напускат страната, а останалите чакат подходящия момент.

Тази постановка беше гавра не само с лекарите, тя беше гавра със смъртта, с живота, с болестта, с човека. Такива постановки направо интоксикират! След постановката синът на проф. Сарафян попита: „Дали да се откажа да кандидатствам медицина? Това ли е истината за тази професия?”.

Жалко за артистите, участници в тази словесна вакханалия. Бедни ми Орлине, с това ли искаш да запомнят 60-годишния ти юбилей?

Иво Сиромахов трябва да бъде „персона нон грата” не само за медицинската гилдия, но и за българската култура. 

Чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, Ректор на МУ – Пловдив

Проф. д-р Виктория Сарафян, Заместник-ректор на МУ – Пловдив

Дора Йорданова – Управител „Връзки с обществеността“