Искате да се откъснете от света? Да се потопите в родопската магия и да се слеете с природата? Село Гела е вашето място! Красивото село се намира на 101 км от Пловдив и е съвсем близо до Смолян. Има само 58 постоянни жители, но всеки един от тях ще ви посрещне с гостоприемство и няма да пропусне да ви „стъкми” някоя родопска гозба.

Ще се наядете доволно с пататник, клин, а за десерт овче мляко със сладко от диви ягоди! Вкусно, нали? И това не е всичко… кулминацията е надсвирването с родопски гайди край селото.

Гела е мястото, където най-много хора накуп се събират, за да се надсвирват. Все пак добре е да знаете, че през пролетта мястото е далеч по-спокойно и цялото е потънало в цвят и зеленина. Легендата разказва, че в манастира, който е съществувал на мястото на днешната църква "Света Троица", е бил погребан Патриарх Евтимий. Разходете се в околностите на селото из красивите родопски склонове.

Селото се намира в община Смолян. Разположено е в сърцето на Родопите, само на 6 км от Широка Лъка. Легенда разказва, че това е родното място на Орфей, счита се, че той е слязъл да търси Евридика в близката пещера Дяволско гърло.

Гела е непресъхващ извор от митове и факти. Според мнозина пък Гела е генератор за положителна енергия, която изпълва тялото и душата само след няколко часа престой. Заинтригувахме ли ви?