Софийското беззаконие инфектира и Пловдив. Това коментира в социалните мрежи пловдивския адвокат Станислав Станев, който тази вечер, заедно със стотици граждани, е бил възпрепятстван от блокадата на Чифте баня. Преди минути той е изпратил писмо, адресирано до кмета на града Здравко Димитров и директорът на ОД на МВР-Пловдив Йордан Рогачев.

Във фейсбук Станев заяви, че събирането е незаконно. И поиска да бъдат показани документите, с които то било позволено, ако такива са налице. 

Публикуваме писмото без редакторска намеса:

Уважаеми господин кмет,

Уважеми г-н директор на ОД на МВР - Пловдив,

Днес, около 23:30, излизайки от улица "Четвърти януари", бях спрян от патрул на МВР и бях "посъветван" да не продължавам по бул. "Шести септември". Очевидната причина за това Бе групата хора, които са се събрали на кръстовището на бул. "Шести септември" и бул. "Цар Борис III Обединител" и са блокирали възможността да се минава през него.
Това събиране е незаконно, тъй като чл. 5 от Закона за събранията, митингите и манифестациите изрично забранява масови прояви във времевия интервал между 22:00 и 08:00 часа.

Независимо от това, присъстващите на място полицейски патрули не предприемат действия срещу нарушителите на закона, а създават неудобства за нас, които го спазваме. По този начин се получава свообразно фаворизиране на беззаконието за сметка на закона. Наясно съм, че патрулните полицаи не са виновни - те просто изпълняват заповеди.
Затова с настоящото писмо моля да ми бъде представени следните документи:
- одобреното от община Пловдив искане за провеждане на протестни действия;
- заповедта, с която е разпоредено на патрулните полицаи да не предприемат действия срещу закононарушителите.
Описаните два документа са ми необходими и:
1. За да мога в качеството си на гражданин на Република България, понастоящем живущ в Пловдив, да се осведомя за пределите, в които по желание на малка група хора и с одобрението на властите, са ограничени гарантираните ми от българските закони и от международни договори права.
2. За да преценя дали да потърся съдебна защита срещу това тактично, но абсолютно недопустимо ограничение.

 

Протестиращи вдигнаха палатков лагер в пловдивско кръстовище НА ЖИВОВикове "Българи - юнаци" и "Оставка" огласят централната част на града