Циркулира стомашно-чревен вирус, който протича буквално като ураган. Това каза д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Той поясни, че заразяването става бързо и се развива в рамките на часове след осъществен контакт с болен.

„Ако сутринта сте имали контакт със заразен, до вечерта вече сте с болки в корема, отпадналост и повръщане. Вирусът е изключително контагиозен и заразен. Хубавото е, че на този етап протича без усложения. Преминава за около ден-два, но е изключотепно прилепчив и страшно неприятен през първите часове“, обясни специалистът пред радио Фокус.

Д-р Александър Калайджиев посочи, че единственият начин за предпазване от вируса е чрез избягване на контакт с болните.

„Тук опираме до съвестта на блните. Те не трябва да ходят на работа, но с цялата истерия покрай болничните се получава точно обратното – всички се стремят да са на работните си места и се надяват да оздравеят за ден-два, като си взимат болнични когато вече почти са оздравяли. Но през тези един-два дни, през които са били на работа, половината персонал вече е запазен. Призивът ми към болните е в момента, в който усетят неразположение, още в първите часове да ограничат контактите си, защото човекът отсреща няма как да знае кой е болен и кой как се чувства. Затова оставяме на съвестта на болните просто да си останат в къщи и да ограничат контактите си. Трябва да се знае, че всеки следващ заразен боледува по-лошо от предишните“, каза още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Д-р Александър Калайджиев добави, че все още не се отчита разпространение на есенните вируси с хрема и кашлица. Броят на болните е под нормалния за сезона.