Електромобилите – колите на 21 век все по-често се забелязват по улиците на развитите европейски градове. В норвежката столица Осло например жителите се стремят да продават старите си автомобили и да ги заменят с електромобили, защото по този начин пазят природата чиста. В последните две години броят на електромобилите в града е нараснал тройно. Станции за зареждане има по няколко на всяка улица. Собствениците на колите ползват безплатно паркинг, не плащат за зареждане на колонките и са освободени от данъци, които в скандинавската държава са в пъти по-големи от българските.  

В Пловдив вече тръгнаха първите коли с електричество, като пример за това даде Общината, която закупи електромобил, с който служителите от ОП „Паркиране и репатриране“ поставят и демонтират скоби на неправилно паркираните коли в „синя зона“.

Очакванията са скоро и в града броят на електромобилите да стане по-голям. Това ще се случи, след като американският технологичен гигант „Tesla“ реши да отвори в Пловдив първата си суперзарядна станция на българска територия. Избраното място се намира на бул. „България“, недалеч от ул. „Победа”. Станцията в България е част от коридора, който технологичната компания създава за връзка между Западна Европа с Турция. Supercharger коридорът тръгва от Загреб, ще минава през Славонски брод, Белград, Ниш, Пловдив и ще стига до Одрин.

„Tesla“ започна да изгражда глобалната си мрежа от зарядни станции през 2012 година. Компанията, която произвежда електромобили, вече е инвестирала в 5 400 суперзарядни станции и 9 000 ведомствени  модула за монтаж в хотели. До края на 2018 година се предвижда да бъдат инсталирани 10 хиляди съоръжения, едно от които е в Пловдив.

В суперзарядните станции може да заредите вашия електромобил за минути. Всяка станция е оборудвана с множество зарядни устройства.

След изграждането на съоръженията за зареждане на електромобили, остава да се промени и начинът на мислене на българина, който да слезе от големия джип и да се качи на автомобил с електричество, за да защити природата от вредните газове.

 

Този електромобил вече обикаля Пловдив и слага скоби: