Новият грипен щам "Мичиган", който се очаква да ни атакува тази зима, ще измести досегашния свински грип, който върлуваше в последните години. Очаква се освен него, да ни удари и един познат щам - "Хонконг".

Характерно за вируса "Мичиган" е силно главоболие, болки в мускулите и висока температура, обяви пред "24 часа" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той предупреди, че тъй като досега не сме имали контакт с него и той е нов вирус, е възможно да се разболеят повече хора, тъй като няма изграден имунитет.

Едва когато в Европа зачестят случаите и започне да се оформя грипна вълна, ще има по-голяма яснота какъв точно ще е щамът и каква ще е клиничната картина, подчерта все пак експертът. Но и предупреди, че в Австралия, където доскоро бе зима, грипната епидемия е била 2,5 пъти по-интензивна в сравнение с 2016 година.

"Хора в активна, зряла възраст би трябвало да изкарат грипа сравнително леко, дори и да не са имунизирани. Когато обаче говорим за хора над 60 - 65 г., особено с хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, сърдечни и белодробни проблеми - а това се отнася за 80 - 90% от тази група, за тях едно грипно заболяване крие много рискове и като усложнения, и като утежняване на здравословното състояние", отбелязва д-р Кунчев.

За разлика от респираторните вируси, които може да имат различни прояви и да се изкарат на крак, грипът поваля болния, като още със заразяването има силно главоболие и обща отпадналост на организма.

"В тези случаи оставането вкъщи е по-добрият вариант не само за предпазване от усложнения, но и да не се разпространява грипът сред останалите хора", съветва д-р Кунчев.