„Явно всички в Пловдив започнаха да разбират от футбол, политика и чистота”, тази фраза бе изстреляна от директора на общинското предприятие в Пловдив Иван Стоянов, който се грижи за снегопочистването. Не трябва да си голям експерт обаче, за да видиш, че улицата пред дома ти не е почистена, а всички пешеходни зони (с изключение на централна градска част) са в покъртително състояние.

В предишни години при 10 см сняг от „Чистота” не спираха да се хвалят колко са ефективни в борбата със „снежното бедствие”. Постоянно се изпращаха прессъобщения, на които се показваха перфектно почистените улици, тротоари и велоалеи. Преди да дойде снегът, от ОП-то също се обясняваше как Пловдив е готов за зимата – цялата техника е изрядна, а метачките са наострили греблата и чакат падането на снежинките, за да ги разчистят.

Да, ама не!  След първия интензивен снеговалеж медийните изяви на г-н Стоянов се свеждат до изказвания какво е състоянието на основните булеварди, както и колко е тежко положението.

Цялата налична техника е по централните булеварди, което е нормално да е приоритет, но стотици  вътрешноквартални улици бяха не само пренебрегнати, но и изцяло забравени.

Покъртително е и състоянието на пешеходните зони в Пловдив. 450-те служителки „ръчен труд” са като фантоми. Всеки знае, че са по улиците, но почти никой не ги е виждал. Обещаното чистене на велоалеите с мултифункционалните машини, от което щели да се възползват и пешеходците, също така не се състоя.Просто с идването на истинската зима, която в последните годни  подмина Пловдив, от „Чистота” се скриха. А в това време пловдивчани газят в снега и се опитват да пазят баланс на редицата заледени участъци.

В София заваляха глоби за непочистени улици и тротоари на 7-те частни фирми, като цифрата достигна 1,2 милиона. В Пловдив това няма как да се случи, тъй като предприятието е общинско, а частната фирма е подизпълнител. Преди големия сняг от Общината „напомниха”, че собствениците са длъжни да чистят пред домовете и офисите си.  Разбира се, никой не посмя да наложи глоба, предвид състоянието на целия град.

Ето какво е написано и в Наредбата за околна реда в Пловдив:

Чл.9 (1)Поддържането на чистотата на територията на Община Пловдив изисква редовно почистване (метене, миене, снегопочистване, отстраняване на ледени висулки, сметосъбиране и сметоизвозване и други) на улиците, площадите, подлезите, озеленените площи, дворовете, вътрешно-кварталните пространства, съдовете за смет и прилежащите територии към обществени и жилищни сгради и търговски обекти.

 (2) Поддържането на чистотата и естетичния вид около жилищни сгради,дворове в  междублокови пространства, в прилежащите територии, на спортни и детски площадки и около търговските обекти е задължение на:

  1. Специализираните предприятия по сключени договори с общината

Любопитното обаче е, че в същата тази наредба липсва размерът на глобите именно по този член, в който е записано,  че  почистването на обществените места е  задължение на „Специализираните предприятия по сключени договори с общината”.Глоби за непочистен сняг обаче има. Те са за физически лица до 2000 лева, а  за юридически 20 000 лева… Случайност?