В петък в България бе въведено извънредно положение. Бяха затворени ресторанти, нощни клубове, питейни заведения, големите търговски центрове. Причината е само една - осигуряване на социална дистанция, която да ЗАБАВИ разпространението на COVID 19. От сутрин до вечер по всички телевизионни канали вирусолози, епидемиолози и специалисти от различен калибър повтарят, че трябва хората да си стоят вкъщи и да излизат само в извънредни случаи поне 2 седмици. Медиите излязоха с призиви, известни личности дават пример. Гледайки сутрешните блокове човек остава с впечатление, че само за три дни България се е превърнала в онлайн рай - всички си плащат сметките по електронен път, децата учат дистанционно от къщи, родители работят "home office". Е, туризмът малко куца, но ще се възстанови. 

Дотук добре. 

Какво обаче се случва в действителност? Голяма част от хората, които трябва да работят от къщи приемат мерките като неочаквана ваканция и решават да отидат да се видят с приятели на Гребната. Вчера край Гребния канал е било като в неделен ден, твърдят очевидци. Днес достъпът до съоръжението бе ограничен, но за сметка на това "изолираните" се насочиха към други места. 

Паралелно с това в Градския транспорт в пиковите часове се струпват десетки хора, а временното премахване на Синята зона  също няма да промени нещата, тъй като хората , които по принцип използват градски транспорт, не разчитат на автомобил. 

Ежедневно на дежурния телефон получаваме сигнали за огромни предприятия, в които мерките за защита са под всякаква критика. Служителите съобщават за липса на предпазни маски, дезифектанти и пр. 

Част от магазините в града работят / все пак Заповедта им го позволява/, отворени са и големите вериги за черна и бяла техника. 

Под съмнение са и карантинните мерки, на които се подлагат пристигащите от рисковите зони. Дори ако работодателят е достатъчно съвестен да ги ограничи и да ги остави две седмица под карантина, то за съжаление семействата на потенциалните вирусоносители далеч не са толкова стриктни. Влезли веднъж в контакт с близките си, същите тези хора - деца, възрастни, продължават да контактуват със съседи и приятели. 

В редакцията на TrafficNews ежедневно получаваме многобройни сигнали за хора, които са се прибрали от Италия и Испания и системно нарушават карантината. Не малка част от тях са от ромски произход, а в обитателите на тези квартали не гледат много сериозно на ограниченията. 

Животът в ромските махали в Пловдив – извънредно положение няма, всичко е постаромуЗаложната къща на улица „Делянка” е отворила врати още от сутринта, както и магазина за „сватбени облекла”

Днес на летище София ще пристигнат последните полети от Испания и Италия. С тях ще се приберат стотици българи, които през последните дни са били в двете най-рискови страни в Европа. Можем ли да вярваме, че всеки от тях ще се прибере и ще се заключи за две седмици вкъщи без да конктактува с никого? Не мисля. 

Мерките, прилагани по този половинчат начин няма да дадат търсения резултат, а последствията ще бъдат катастрофални. Както за здравеопазването, така и за икономиката. 

В свое интервю проф. Михаил Константинов коментира, че след няколко месеца ще можем да сравним на практика кой модел е бил по-полезен в тази ситуация - дали крайните мерки на изолация или действията на британския премиер Борис Джонсън, чиято тактика е коренно различна от тази на колегите му и разчита на създаването на т.нар. "стаден имунитет". 

Около коронавируса и неговото разпространие и действие има все още много неизвестни, тъй като е минало прекалено малко време от появата му. 

Със сигурност обаче трябва да изберем единия модел и да го спазваме стриктно. Другото е агония! И серия от фалити на фирми, в които работят десетки хиляди.