Петък вечер. С приятелката ми, макар и изтощени след работната седмица и всичко, което се е случило през нея, решаваме, че ще направим бърза обиколка на „Капана Фест 2017”. Все пак творческият квартал на Пловдив е на някакви си 3 минути от нас. Ей го къде е – ще отскочим, ще разгледаме, ще се повеселим. Вече бях направил едно работно посещение на фестивала през деня и останах приятно изненадан от атмосферата там и разнообразните лица, изделия и занимания.

Пет минути по-късно се измъкнахме покрай една от сцените, озовахме се на Главната и с устремена крачка се насочихме към домашния уют. Малко по-мокри заради лекия дъжд и доста по-изнервени заради това, с което се сблъскахме.

Тълпа! Стотици, ако не и хиляди хора, събрани в тези няколкостотин квадратни метра, разпределени в малките улички на квартала, сега още по-тесни заради изпълнилите ги сергии, външни барове, допълнителни маси на някои заведения (?!?). Една гъчканица, в която обиколката из Капана, която трябва да е приятна (и по всяко друго време е), се превръща в постоянно бутаница, придвижване напред сантиметър по сантиметър, докато тълпата не те изплюе в някоя от уличките, в които няма какво да се гледа.

Около всяка сергия – десетина и повече души зяпат, мислят, дали купуват нещо не е ясно. Или трябва да си доста нагъл, за да се набуташ сред тях, или търпелив, за да чакаш някакъв ред. През това време тези, които просто преминават през „храносмилателния тракт” на Капана, те бутат и гледат сърдито, за това, че ги бавиш или че им пречиш. А в един момент се намира някой, който за разлика от теб е достатъчно нагъл, и се набутва там, за където ти си чакал коректно.

Това, разбира се, не важи за всички посетители на Капана. В голяма степен не са виновни и самите хора. Все пак посетителите на "Капана Фест" в по-голямата си част бяха интелигентни хора на всякаква възраст, които могат да оценят това, което ще видят. Чисти хора отвън и отвътре, а не обичайната, мръсна и кряскаща тълпа, която може да се види на други пазари. Това беше едно от красивите неща на феста.

Тези интелигентни хора обаче бяха принудени да се бутат един в друг, просто защото уличките на Капана не са предвидени за подобни масови събития. От тази гледна точка „Капана Фест 2017” беше твърде успешен – посетиха го толкова много хора, че превърнаха насладата от него в нещо леко горчиво. И не го казвам само заради посещението си в петък вечер. Повторихме опитите, малко по-успешно, и в събота, и в неделя през деня. В крайна сметка обаче си тръгвахме разочаровани, най-вече заради хаоса, причинен от толкова много тела, събрани на толкова малко място.

Но Капана не е само мой или твой, читателю. Той е на Пловдив. На всички пловдивчани, на всички хора, които идват да видят това толкова шарено и уникално не само за града, но и за страната ни място. Той е и на занаятчиите, които стояха в дъжд и слънце на открито, за да показват на всеки желаещ стоките, изработени с двете им ръце. Защото все пак това е идеята на организаторите – да се даде поле за изява на тези хора в света ни, залят от евтини китайски стоки, като същевременно се уважи историята на Капана като квартал на занаятчии. Макра че се чудя откога да поддържаш кафе/бар е занаят, но е факт, че този тип „занаятчийници” май станах най-масови там…

От тази гледна точка това, че „Капана Фест 2017” не беше моето нещо си е мой проблем. Хиляди други хора вероятно са си тръгнали доволни от видяното и преживяното. Дори бутането и дъжда не са им пречили. Нито пък шума. Или пък всички чадъри, които скриваха сцената по време на концерта на „Остава”. Най-важното обаче остава доволни да са си тръгнали занаятчиите. Нали все пак е за тях този фестивал. Дано пътуването до Пловдив и висенето навън три поредни дни си е струвало, защото, без съмнение, на творческия базар можеха да се видят оригинални и интересни идеи на родни производители.

А ако те са изкарали някой лев и това ги стимулира да продължат с начинанията си, то тогава вече историята на Капана като занаятчийски квартал ще е била почетена истински.

***

Друго мнение: Капана фест – битак или най-голямата безплатна реклама на Пловдив?

Редакцията е готова да публикува и други коментари по темата!