Когато синоптиците прогнозираха горещ петък, едва ли някой от тях предполагаше, че жегата чакаше зад ъгъла на МВР. Денят стартира с извънреден брифинг на главният прокурор Иван Гешев и министърът на МВР Младен Маринов, които съобщиха за ареста на двама висши антимафиоти. Минути по-късно стана ясно , че задържани със сериозен подкуп са началника на отдела за противодействие наркотрафика  и разпространението на наркотици към ГД БОП комисар Цветан Панков и началник сектора Кирил Ванков. Според запознати арестът е свързан с покровителство, което полицаите са осигурявали на група на една от люлинските бригади за разпространение на наркотици, подчинена на един от босовете на дрогата в столицата - Паяка. Т.е хората, които би трябвало да се борят с трафика на дрога, на практика го контролират и пазят. 

Панков и Ванков работят заедно от години и са много близки. Антимафиоти ги описват като истински професионалисти и работохолици. Награждавани са многократно, А Панков включително и от партньорски организации.

Познавам началника на отдела от 90-те години. Работили сме заедно и безкрайно много го ценях и уважавах. Затова съм потресен и изключително разочарован. Във всяко стадо има мърша. Ние трябва да отстраняваме тези, които работят за престъпността, а не срещу нея" , коментира главният прокурор Иван Гешев.  

Изненада ли са арестите на висшите антимафиоти? И да , и не. От една страна двамата се ползват с много добра репутация и арестите им са шок за колегите им. От друга страна обаче полицаи коментират, че бопаджиите може да са решили да се подсигурят с пенсионен фонд.

И докато медиите се занимаваха с новия Twitter акаунт на главния прокурор, пристигнаха оставките на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов и заместник-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.  Със заповед на министъра на вътрешните работи  двамата са освободени от длъжност.

А Гешев пусна първият си туит:  „Времето на недосегаемите свърши! Независимо къде и още по-малко, ако се отнася до най-висшият служител за борба с наркотрафика. Поздравление за работата на "Вътрешна сигурност" на МВР и на Специализирана прокуратура”.

В навалицата мнозина дори пропуснаха друга интересна оставка. Ключов кадър на Националната агенция по приходите пожела да напусне след 30 години в системата. Директорът на дирекция "Контрол" в ЦУ на НАП, пловдивчанинът  Васил Панов напуска НАП, по свое желание - считано от днес, 26.06.2020 г, съобщиха от приходната агенция.  

Липсват всякакви официални мотиви за внезапното напускане. Панов е прекратил трудовите си правоотношения без предизвестие, моментално. 

Наскоро Панов бе отстранен и от друг свой пост на член в Държавната комисия по хазарта. През февруари бе сменен целия състав на комисията във връзка с обвиненията срещу Васил Божков и несъбрани дългове от хазартния бранш, възлизащи на над 500 млн. лева.

Жегата в този петък бе толкова голяма, че дори арестът на издирвания поръчков убиец Йоско Костинбродския в Гърция мина почти между другото. 

А лятото тепърва започва!