Президентът Радев е приел ролята на лидер на опозицията, което, за съжаление, понякога вреди. Не съм съгласен с позицията му, че ние трябва да се вглеждаме в собствените си пръсти на краката и да не разчитаме на външните оценки, които са максимално обективни и за които много държави полагат усилия. Това заяви по повод вчерашните изявление на президента финансовият министър Владислав Горанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Той изрече преди време, че външните инвестиции в България спадали, което не е вярно. С подобно говорене, което основно цел е да отричаш всички добри постижения на правителството, ти влияеш на бизнес климата. Защото, ако представителят на най-сериозната институция, канонизиран от Конституцията като държавен глава, по цял ден хули собствената си държава и отрича нейните достижения, как да погледне един външен инвеститор на този процес или на тази оценка за съответната държава", добави той.

"Усилията, които полагаме последните години за качеството на средното образование, и много инвестиции, които правим в тая посока, са отговор на въпроса кога хората ще имат равни възможности да се включват в много ниво на пазара на труда. Хората се раждат различни по материален статус, но държавата е тази, която трябва да им даде шанс да добият уменията, за да се включат в обществото и икономиката. Така че подобен тип оценки, които отричат всички действия - те са възможни, но не допринасят от институцията на държавния глава издигането в култ на "хейта", каза още Горанов.

"Поднасянето на факти, извадени манипулативно от контекста, не прави чест на държавния глава, който трябва да има ролята на колектив. Ние сме голяма партия, която последните години спечели повечето избори – в този смисъл ние трябва да имаме самочувствието и трябва да дадем отговори с факти и не мисля, че трябва да даваме чак такова значение на позицията на президента. Ако Радев иска да достигне това, което постигна Първанов, първо, за съжаление, времената са други, и второ неговият политически опит е доста по-малък – от кабината на изтребителя до върховен главнокомандващ и държавен глава има космическо разстояние", допълни Горанов.

Румен Радев: Ще внеса промени в конституциятаНеведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата

Борисов: Кой даде право на президента да говори от името на народа?Дори Левски не си го е позволявал, коментира премиерът