Румен Радев: Ще внеса промени в конституцията

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата

България
11.12.2019 18:03 1996 1
Румен Радев: Ще внеса промени в конституцията

За промени в конституцията заговори президентът Румен Радев в предаването "Лице в лице" по бТВ, като поясни, че ще се възползва от чл. 154. "Там пише, че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон и това е Конституцията", посочи Радев.

„Моята мотивация не е функция от намеренията на партиите. Те винаги са добре дошли, ако разбира се не смятат, че са партии на статуквото и няма къде да грешат. И както казах за тях общественото мнение няма значение. Мисля че там има много разумни хора и те приемат много тези позиции, които аз в момента споделям“, каза още президентът.

На въпрос на водещата няма ли да се обезсмислят инициативите на президента, ако управляващата партия ГЕРБ не участва в тях, Румен Радев отговори: „Каквото и да стане като продукт за инициатива за конституционна промяна, аз ще го внеса в парламента. Там те ще трябва да вземат отношение. Дебат ще има този дебат ние няма как да разграничим прокуратурата от цялостния модел на правосъдната система. Той трябва да обхване и засилване правата на българските граждани, тяхното по-силно участие в контрола и в управлението“, допълни още президентът.

Радев заяви, че не е подписал указа за Гешев първия път, защото не е имало състезателна процедура. Според него подобни процедури липсват и при изграждането на магистралите. "Принципът на конкурентност и прозрачност трябва да важи за всички сфери", каза Радев.

Според него обществото трябва да осъзнае, че изборът на главен прокурор има пряко влияние върху него. "За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда", каза Радев.

Той заяви, че полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО много преди брат му Иван Гешев да бъде шеф на спезиализираната прокуратурата. Според президента Гешев е прекрасен професионалист и човек, но вече не е част от неговата пряка охрана.

Радев смята, че според САЩ в България явно има ненаказана корупция по върховете на властта.

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата и то най-вече, които вземат управленски решения, които се разпореждат с бюджети. Има няколко важни инструмента - на първо място непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза. Вторият важен инструмент е свободата на медиите. Третият най-важен инструмент това е силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно имущество и да вкарват в затвора."

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
1 Коментара
Сортирай по
коментар

Лъвче 20:28, 11.12.2019

Браво на президента! Защо когато се говори истината Б.Борисов започва да се дразни,да крещи "кой е дал думата на президента да говори от името на народа". А ти уважаеми,кой ти разреши да ни продаваш на янките. Не разбрахте ли,че там където стъпи амеркански ботуш трева не никне. Докога уважаеми ще унижаваш народа си.

Oтговора2
коментар

КИРИЛ

ПОГЛЕДНИ СЛЕПЕЦО МАРКСИСТ ИЗТОЧНА И ЗАПАДНА ГЕРМАНИЯ, БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ И РАЗСЪЖДАВАЙ, АКО МОЖЕШ КЪДЕ КАКЪВ БОТУШ С СТЪПИЛ И КОЙ КАК ЖИВЕЕ. КЪДЕТО СТЪПИ РУСНАК СТАВА СТЕП-МОНГОЛИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ. МОЖЕШ ДА СРАВНИШ СЕВЕРНА И ЮЖНА КОРЕЯ. ОЩЕ ЛИ ВИ ИМА, ОЩЕ ЛИ ТРОВИТЕ ЖИВОТА НА ХОРАТА, НЕ ИЗМРЯХТЕ ЛИ ВЕЧЕ БЕ КОМУНЯГИ. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ФАШИЗМА И КОМУНИЗМА Е В ГОЛЕМИНАТА НА МУСТАЦИТЕ. СМЪРТ НА ФАШИЗМА И НА НЕГОВИЯ ВРАГ!ЗАМИНАВАЙ ЗА СЕВЕРНА КОРЕЯ, ТАМ ИМА САМО РУСКИ БОТУШИ, АМЕРИКАНСКИТЕ СТЪПНАХА В ЮЖНА.

коментар

ескейп

лъвче ама от лайно и то комунистическо миризливо.

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина