За промени в конституцията заговори президентът Румен Радев в предаването "Лице в лице" по бТВ, като поясни, че ще се възползва от чл. 154. "Там пише, че президентът има инициативата да внася предложения да промени само в един закон и това е Конституцията", посочи Радев.

„Моята мотивация не е функция от намеренията на партиите. Те винаги са добре дошли, ако разбира се не смятат, че са партии на статуквото и няма къде да грешат. И както казах за тях общественото мнение няма значение. Мисля че там има много разумни хора и те приемат много тези позиции, които аз в момента споделям“, каза още президентът.

На въпрос на водещата няма ли да се обезсмислят инициативите на президента, ако управляващата партия ГЕРБ не участва в тях, Румен Радев отговори: „Каквото и да стане като продукт за инициатива за конституционна промяна, аз ще го внеса в парламента. Там те ще трябва да вземат отношение. Дебат ще има този дебат ние няма как да разграничим прокуратурата от цялостния модел на правосъдната система. Той трябва да обхване и засилване правата на българските граждани, тяхното по-силно участие в контрола и в управлението“, допълни още президентът.

Радев заяви, че не е подписал указа за Гешев първия път, защото не е имало състезателна процедура. Според него подобни процедури липсват и при изграждането на магистралите. "Принципът на конкурентност и прозрачност трябва да важи за всички сфери", каза Радев.

Според него обществото трябва да осъзнае, че изборът на главен прокурор има пряко влияние върху него. "За мен изобщо не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда", каза Радев.

Той заяви, че полк. Георги Гешев има дълга кариера в НСО много преди брат му Иван Гешев да бъде шеф на спезиализираната прокуратурата. Според президента Гешев е прекрасен професионалист и човек, но вече не е част от неговата пряка охрана.

Радев смята, че според САЩ в България явно има ненаказана корупция по върховете на властта.

Неведнъж съм казвал, че българите ще живеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата и то най-вече, които вземат управленски решения, които се разпореждат с бюджети. Има няколко важни инструмента - на първо място непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза. Вторият важен инструмент е свободата на медиите. Третият най-важен инструмент това е силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ, които да отнемат незаконно имущество и да вкарват в затвора."