Празник е! 24 май – най-светлото честване в календара на събитията на България, безусловно, неоспоримо и излъчващо настроение! И в този необикновен ден, при извънредните обстоятелства, които ни разделят, за да празнуваме заедно, кметът Здравко Димитров потъна в мълчание. До 9.53 часа, когато пиарите му се събудиха.

До този момент нямаше послание за 24 май към гражданите на Пловдив! Нямаше видео или текст и във фейсбук страницата му – любим способ на екипа му в общуването с пловдивчани.

Последно на стената му стоеше видео за абитуриентите отпреди 16 часа, на страницата на общината пък имаше послание за Рамазан Байрям. И това в момент, когато хората на духа, учителите, учениците заслужават аплодисменти и специално внимание заради двумесечната битка за знание във виртуалното образование.

За сведение на читателя – своята почит към учителите и хората на духа изразиха областният управител Дани Каназирева още в 8 сутринта, председателят на Общинския съвет инж. Александър Държиков още от предния ден. Зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов преди дни пред БНТ разказа за празничния спектакъл на Държавна опера-Пловдив и „Старинен Пловдив”, който ще имаме възможност днес в 16.35 ч. да гледаме по обществената телевизия.

Зам.-кметът по образование Стефан Стоянов в ранно утро с основание изрази гордостта си от постиженията на пловдивските учители пред камерите на БНТ. Той има и личен принос към това.

Канцеларията на кмета обаче мълчеше гордо до 9.53 ч., когато всички медии вече бяха поместили посланията на творци, учители, общественици, политици.

Всъщност късната реакция в деня на празника е само повод да си кажем нещо друго - г-н Димитров, пиарите ви са абсолютно бедствие! Примерите са много.

Ще пропусна милостиво безкрайните случаи, в които захранват медиите със съобщения по имейл и минути по-късно започват да ги редактират . Случват се грешки!

Няколкото примера от последните дни обаче са недопустими.

Първият бе с обявяването на награди Пловдив във фейсбук. Принципът на споделеното на 22 май в 12 часа видео  бе: „кой видял – видял, кой разбрал – разбрал”. И то не само по отношение на журналистите, но и на самите носители на наградата за тази година.

Та въпросният клип излезе на обяд и малцина медии реагираха веднага, хванали случайно или не публикуването му. Цели два часа по-късно пристигна и официалното съобщение кои са носителите на най-престижните отличия за култура и изкуство в Пловдив.

Вторият е късната реакция за 24 май.

За абсурдно трудната комуникация с екипа ви, когато трябва да потърсим отговори на въпросите на нашите читатели и ваши избиратели, могат да се разказват легенди. Само ще споделя принципа на работа в поредни действия: разговор със съответния заместник-кмет, отпращане към пресцентъра ви, изпращане на въпроси към пресцентъра ви, чакане, звънене отново и напомняне, и на финала – евентуален разговор. Евентуален!

Не съм сигурна дали и с Пентагона са необходими толкова много усилия, за да се доберем, ние, журналистите, до елементарна информация. А много често тя е важна за пловдивчани и касае ежедневието им.

Затова като обикновен гражданин, а не като репортер, тази сутрин в 9 часа отворих сайта на Община Пловдив и потърсих информация за шефа на отдел „Комуникации и маркетинг”. За да поискам от нея словото ви, тъй като го бях прочела на едно-единствено място. Значи е било готово. Видях името Руска Вълева. Нищо лично,но от досегашната пиар политика, дамата май разбира повече от маркетинг, отколкото от комуникации. А тя  е човекът, който носи пряка отговорност за публичността на кметския екип.

Името ми е непознато, информация за професионалната й квалификация също липсва. Но има телефон – 032 656705. Звъннах и естествено никой не вдигна. Г-жа Вълева вероятно празнува!

А Община Пловдив празнува ли с гражданите си и то не само на 24 май? Това е големият въпрос.