Политическите страсти, които бушуваха на последната сесия на Общинския съвет на Пловдив, взеха жертва, която може да коства много на града. Покрай гласуването, прегласуването и разделянето на бюджетa, едно от предложенията – за 350 хил. лева за външни експерти и софтуер за администрацията, не бяха приети.  Кауза Пловдив и Съюз за Пловдив се въздържаха, поради което предложението не събра нужните 26 гласа.

Губи ли политическата си подкрепа Зико? Задкулисните игри в местния парламент започнахаКметът отсече,че не влиза в договорки, Демократична България и НФСБ спасиха спорни предложения

На пръв поглед предложението наистина будеше недоумение – защо е необходимо да се дават 350 000 лева за наемането на експерти на граждански договори. Зам.-кметът Илия Кирчев заяви, но едва на самата сесия, че тези пари са писането на интегрираните планове за градско развитие и възстановяване за следващия програмен период. Той дори предложи наименованието на точката да стане именно това – 300 000 лева за изготвянето на плановете на Пловдив, с които ще кандидатстваме за евромилионите от Европа.

Когато той направи уточнението и изменението обаче решението в политическите групи вече е било взето. Едва ли има съветник в Пловдив, който не би искал Пловдив да спечели максимално финансиране от Европа, а без този план това би било невъзможно. Дупката в комуникацията между администрацията и политическите групи за пореден път зейна и така бе взето решение, което удря спирачки към развитието на града. Повече от ясно е, че едно е да се гласува 350 хил. лева за експерти на граждански договори, а друго да се състави план за кандидатстване за десетки милиони от Европа.  

Изненадан от гласуването зам.-кметът Илия Кирчев каза, че нямат резервен план към момента за намирането на финансиране за направата на интегрирания план на Пловдив.

„Не сме мислили какво ще правим. Нямаме решение към момента, а това е важно”, каза пред TrafficNews Илия Кирчев, след като предложението бе отхвърлено.

Според новите правила за финансиране по програмите за градско развитие всеки град трябва да има такъв план, за да кандидатства за средства. Така през 2013 година екип от над 20 експерти – архитекти, инженери, урбанисти, юристи и икономисти направиха програмата на Пловдив за програмния период 2014- 2020 година. Тогава самите планове бяха изработени  и платени от с фонд от Европейския съюз.

 С тях се спечели финансиране за редица проекти, които се изпълняват и в момента – облагородяването на карето между бул. „Марица –Юг, „Източен”, „Кн. Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”; самият бул. „Марица- Юг и парковата зона към него; училища и детски градини за 18 млн. лева, инвестициите в кв. „Гладно поле” и предгаровия площад, които предстоят да се реализират.

Новият програмен период отваря още януари 2021 година, след като от Европейската комисия заявиха, че ще форсират  пускането на фондовете и грантовете заради кризата от COVID-19. Градските власти пък трябва да решат час по-скоро по какъв механизъм ще намерят средства, за да направят виталните за развитието на града интегрирани планове.  Кметът Здравко Димитров бе заявил, че ще бъде престъпление, ако Пловдив не се възползва от европейско финансиране там където има възможност.  Европейските проекти и политики са зачислени към зам.-кмета Анести Тимчев, но самият той вчера не взе никакво отношение по въпроса.

Пловдив бърза за милионите от Европа, кметът наема експерти за 350 000 леваОще януари се отварят програмите за следващия програмен период, трябва да побързаме, каза зам.-кметът Илия Кирчев