Община Пловдив ще се опита да форсира кандидатстването за европейско финансиране, като ще търси външни експерти, които да подготвят проектите. Именно за това е перото от 350 000 лева, което ще отиде за служители на граждански договори и ще се гласува на сесията утре. Кметът Здравко Димитров е предложил актуализация на Бюджет 2020, като тя засяга разпределянето на двата милионна лева по първата вноска по облигационния заем.

350 000 лева от тази сума ще отиде издръжка на експерти по граждански договори, както и осигурителни вноски на администрацията.Средствата ще се разходват и за подготовка на Община Пловдив за следващия програмен период.

Зам.-кметът по финанси Илия Кирчев заяви пред TrafficNews, че заради кризата от COVID-19 новият програмен период ще се отвори още пред януари 2021 година.

„Не бива да закъсняваме с документите и цялата ни програма за интегрираните планове за градско възстановяване и развитие. За това ни е нужна тази сума, за да наемем експерти, или фирма, която борави с такъв тип проекти”,обясни зам.-кметът Илия Кирчев. Той даде пример, че сегашната администрация е спасила 38 млн. лева от „Региони в растеж”, тъй като проектите за квартал „Гладно поле”  не са били предадени при встъпването в длъжност.

„В новия програмен период са застъпени много грантовете, като се очаква да има финансиране и за големи инфраструктурни проекти. Именно те в условията на криза, създават растеж”, каза зам.-кметът.