Д-р Мария Влайкова е началник на Клиниката по лъчелечение към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Тя е главен асистент в Катедрата по клинична онкология към Медицински университет – Пловдив. Занимава се с лъчелечение в детската онкохематология. Преминала е през обучения в Германия, Чехия и Турция.

- Д-р Влайкова, онкоболните се считат за една от най-рисковите групи при разпространението на COVID-19. По какъв начин се отрази пандемията на пациентите и на вашата работа?

- Да, наистина. Заедно с възрастните и пациентите с други придружаващи заболявания, онкоболните са с намалени защитни сили, било то след операции или по време на химиотерапия или лъчелечение.

В началото, особено по време на строгия изолационен период на пандемията и забраната за безпричинно пътуване, повечето онкоболни не бяха разбрали, че за тях придвижването и лечението в онкологичните заведения е осигурено. Повечето пациенти предпочитаха да лежат в клиниките и да не преминават двукратно ежедневно през полицейските постове. Затова ни помогна и фактът, че в Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Св. Георги” има 50 легла. Условията в клиниката след основния ремонт са комфортни. Осигурена е централна климатизация, сменен е легловият фонд, изобщо клиниката разполага с модерна и на европейско ниво база. За пациентите е осигурен кетъринг и професионално квалифициран персонал.

Нашата работа не само че не намаля, а напротив – даже се увеличи, за разлика от много лъчетерапевтични структури, които се оплакаха от спад в пациентопотока.   

- Имате ли пациенти, които отлагат лечение от страх да не се заразят с коронавирус?

- Да, има такива пациенти, които са изчаквали да премине този период на извънредно положение и се появиха в напреднал стадий. Някои дори съвсем инкурабилни или подлежащи само на палиативно лечение. Процентът на тези пациенти е голям. Разбира се, това е във връзка с много други фактори – финансово състояние, интелигентност и др.

- Как ще се отрази на онкоболните това отлагане и наблюдавате ли вече хора, които идват късно при вас с влошено здравословно състояние?

- Отлагане лечението на онкоболните в повечето случаи води до неблагоприятни ефекти върху крайния резултат от тяхната терапия. Лечението на пациентите в четвърти стадий е изключително трудно и с малък процент за пълно излекуване. В повечето случаи то е симптоматично и палиативно.

- Има ли конкретни видове ракови заболявания, които са особено податливи на заразата?

- Това не може да се потвърди. Не е правено такова проучване при онкоболните. Но пациентите след трансплантация на костен мозък или в аплазия на костния мозък след химиотерапия или лъчеление трябва определено да бъдат изолирани и стриктно да се пазят.

- Какви са препоръките ви към пациентите с онкологични заболявания за предпазване от коронавируса? Има ли нещо по-специфично, което трябва да правят?

- Да, имам определени препоръки. Моля тези пациенти с онкозаболявания да спазват точно програмата за комплексно лечение, изградена от мултидисциплинария онкокомитет. Да спазват режима за провеждане на полихимиотерапия и лъчелечение. Да спазват изключително прецизно мерките, наложени за превенция от коронавирус. Да се лишават от незадължителните контакти, особено с близки, завърнали се от чужбина. Да носят задължително маски в здравните заведения и навън. Да използват често дезинфектанти. Да не посещават големи семейни или обществени събития. Може да ползват имуностимуланти, но да не прекаляват и купуват всичко, което са прочели в интернет, или всичко, което са им казали близки. Особено имайки предвид безпощадно високите цени, които им предлагат за тези хранителни добавки.       

- По колко болни на година преминават през вашата клиника и с какви диагнози най-често са пациентите?

- Нашата клиника има много пациенти. Годишно преминават между 1500 и 1700 болни. Дневно на апаратите се олъчват над 100 пациента. Най-често пациентите, които лекуваме, са с тумори на главата и шията. По-малко са тези със заболявания на белия дроб и млечната жлеза, гинекологични. В Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Св. Георги” се провежда и лъчелечение на пациенти с хематологични заболявания, пациенти от Детска клиника, както и такива с неонкологични заболявания. Тук се прави съчетано лъчелечение с химиотерапия и с интравенозно приложение. Тоест, едновременно провеждане на лъче- и химиотерапия.  

- Колко пациенти вече са оперирани с киберножа?

- Оперирани не е правилната дума. Киберножът е апарат за лъчелечение, с който се провежда роботизирана стереотактична радиохирургия. Поради изключителната прецизност на лъчелечението и непрекъснатото следене на обема, който се олъчва, в реално време, този апарат има това наименование. В Клиниката по лъчелечение на този апарат са олъчени 350 пациента. Това е единственият кибер-нож в страната, никъде другаде няма такъв апарат. Разбира се, радиохирургия се провежда и в много други центрове, но на линейни ускорители.    

- Разкажете интересен случай от месеците на пандемия.

- Интересни случаи има много. По време на пандемията в Клиниката по лъчелечение един човек доведе свой съсед, който установил, че не е добре. Започнал да го развежда за диагностика и го доведе при нас за лъчелечение. Пациентът живеел сам, децата и близките му са в чужбина, там работели и няма как да дойдат да го видят. Това не е най-ведрият случай. В страната има все повече такива самотни хора, за които няма кой да се грижи. Страшно нещо е старостта, особено когато си болен. Пациентът обаче се повлия. Общото му състояние се подобри. Завърши си лъчелечението. Така че ми се иска пациентите да знаят, че онкологичните заболявания се лекуват тогава, когато са установени рано, и тогава, когато лечението се провежда редовно по назначената от онкокомитета схема с мултидисциплинарния екип.