В местните болници липсват лекари и оборудване. В същото време милиони хора рискуват да се заразят, прогнозира ТАСС. 

Пандемията на коронавирус е предизвикателство за африканските страни, чиито власти отдавна отказват да инвестират в здравеопазване.

Медицински туризъм


Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе избра да се лекува в Сингапур, където в крайна сметка почина. Президентът на Камерун Пол Бия пътува за възстановяване на здравето в Швейцария. Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари се лекуваше от неизвестна болест в Лондон няколко месеца през 2017 г., а лидерът на Бенин Патрис Талон замина за Франция, за да се подложи на операция.

 Коронавирусът може да бъде катастрофа за Либия, Сирия и Йемен. Африканските елити са основните представители на така наречения медицински туризъм. Поради липсата на съвременни клиники и болници в повечето страни на континента, много от местните лидери летят в чужбина дори да видят зъболекар. Покойните президенти на Нигерия, Малави, Гвинея-Бисау, Етиопия и Замбия не умират у дома, а в задгранични болници.

Лечението в чужбина не е евтино за Африка. Според репортери, за сметка на средства, които например Уганда харчи годишно за лечение на висши служители, в страната могат да бъдат изградени десет болници.

"Ние сме единственият континент, чиито лидери търсят медицински услуги в други части на света, извън нашата територия. Трябва да се срамуваме", каза преди няколко години министърът на здравеопазването на Южна Африка Аарон Моцоаледи.

Но след като европейските и азиатските страни затвориха границите си поради пандемията на коронавирус, повечето богати и влиятелни африканци могат да разчитат само на местното здравеопазване. Повече от 30 от 57-те международни летища в Африка са с анулирани или ограничени полети.

"Ние се стремим да подобрим условията на труд в болниците, тъй като медицинският туризъм не е непременно резултат от липса на медицинско оборудване. Такива фактори като липсата на благоприятна болнична среда и лошото отношение на здравните работници към пациентите могат да се стремят към това", заяви ръководителят на Министерството на здравеопазването в Нигерия миналата година. Olororunnimbe Mamor. Самият президент Мухамаду Бухари подчерта, че страната му губи около 1 милиард долара годишно поради лечението на своите граждани в чужбина.

Помощ, която не е такава


"Никой от лидерите няма да може да се крие повече", цитира Си Ен Ен Осахон Енабулеле, ръководител на Медицинската асоциация на Commonwealth, цитирайки CNN, че цялата ситуация с служители в Африка, които харчат парите на данъкоплатците, за да пътуват в чужбина при най-малък дискомфорт, е нещото, което ще се промени с края на пандемията ", каза той, като отбеляза, че при сегашните условия населението ще бъде много по-трудно да отговори на разпиляването на властите.

За разлика от това твърдение, можем да припомним, че Африка не за първи път се сблъсква с огнища на тежки епидемии като ебола, ХИВ или холера. Всички тези заболявания не принудиха местните лидери да вземат сериозно лекарството. Разходите за здравеопазване в страните на континента не надвишават 5-6% от WFP, което е приблизително половината от средната стойност в световен мащаб.


Така според Световната здравна организация (СЗО) през 2015 г. в Етиопия има само три болнични легла на 10 хиляди души. Централноафриканската република има само три устройства за механична вентилация в цялата страна с население от 4,6 милиона.

В Зимбабве лекарите казват, че трябва да правят операции без ръкавици и да използват пластмасови торбички за хляб за изследване на урината. Преди две години президентът Емерсън Мнангагва заяви, че държавата харчи два пъти повече за необходимостта от възстановяване на увредените здравни грижи. Според него медицинският туризъм "изсмуква" чуждестранна валута от страната. Две години по-късно обаче лекари и медицински сестри в Зимбабве протестират поради липсата на основни нужди в болниците.

Според политолога Алекс Русеро, който работи в Зимбабве,  дори в такава ситуация африканските лидери ще намерят начин да отидат при чуждестранни лекари.

„Те се страхуват от смъртта, че ще направят всичко по силите си, дори ако това е частен самолет, който лети до частна чуждестранна клиника“, сазва той.

И така миналия месец вицепрезидентът на Зимбабве Константино Чивенга безопасно се завърна от Китай, където в продължение на няколко седмици се подложи на лечение на неназована болест.

Милиони могат да се разболеят


Според уебсайта на СЗО, коронавирусът се разпространява в Африка буквално за седмици. Няколко министри в Буркина Фасо, както и главният помощник на президента на Нигерия, бяха заразени. Бившият премиер на Сомалия Нур Хасан Хюсеин почина от усложнения от вируса. Помощникът на лидера на Конго е починал. Президентът на Ботсвана Мокучи Масиси нарича режима на самоизолация „буквално въпрос на живот и смърт“.

Към 16 април в целия континент са регистрирани над 17 хиляди случая на инфекция с COVID-19. В същото време СЗО признава, че общият брой на случаите в Африка може да достигне 10 милиона души. Властите налагат карантинни мерки; хората са принудени да стоят у дома.

"С увеличаването на пандемията на коронавируса правителството на Етиопия реши да обяви извънредно положение в съответствие с член 93 от Конституцията", заяви в приветствието си премиерът Абий Ахмед. Много хора в африканските страни работят на ежедневна работа, така че е малко вероятно да успеят да прекарат дълго време в изолация. Експертите прогнозират, че африканците ще трябва да избират между риска от заразяване с коронавирус и риска от глад до смърт.

Освен това местните болници не могат да се справят с притока на пациенти. Личният персонал има недостиг на оборудване и предпазни средства. Лекарите и медицинските сестри са принудени да ги купуват със собствени пари или да шият сами. В същото време всеки болен здравен работник рискува да зарази не само други пациенти, но и колегите си. Подобни инциденти се случват по целия свят. В случая на Африка, където вече има сериозен недостиг на лекари, тази ситуация е просто неприемлива.

"Очевидно здравеопазването не е приоритет за повечето африкански правителства и те не харчат почти нищо за този сектор. Всеки път, когато се разболеят или децата им имат здравословни проблеми, те предпочитат да пътуват извън своите страни", заяви пред CNN популярният музикант Боби Вайн от Уганда, който е член на парламента от 2017 г.

„Време да се събудим“


„Африка трябва да се събуди, континентът ми трябва да се почувства“. Така през март шефът на СЗО Тедрос Адан Гебрейес, който сам е гражданин на Етиопия, призова местните лидери.

Световната организация дава голям принос за справяне с пандемията на континента. Включително предоставя на страните тестове и защитни средства. В самото начало на епидемията само две африкански държави можеха независимо да идентифицират заразените - Южна Африка и Сенегал. По-късно, след като изпратиха тестовете до континента, вече 47 държави получиха тази възможност. Решението на САЩ да преустанови финансирането на СЗО ще засегне сериозно африканските страни, които са пряко зависими от чуждестранната подкрепа.


В кои страни беше открит новият коронавирус?


"Континентът се нуждае от 100 милиарда долара, за да предостави спешно на всички държави фискално пространство, за да отговори на нуждите на населението в системата за социална защита", каза Вера Сонгве, заместник-секретар на ООН и изпълнителен секретар на Икономическата комисия за Африка. Етиопският министър-председател и лауреат на Нобеловата награда за мир Абий Ахмед призова страните от Г-20 да осигурят подкрепа на Африка в размер на 150 милиарда долара. Благотворителността на Джак Ма помага за тестване и защита на страните на континента.

Според Африканския център за контрол и превенция на заболяванията през следващите три месеца специалистите ще се нуждаят от около 15 милиона тестове, за да тестват популацията. Повече от 1 милион от тях вече използват тази седмица. Това може сериозно да повлияе на статистиката за заболеваемост. Експертите смятат, че Африка е на няколко седмици зад Европа и САЩ, но темпът на растеж на случаите изглежда заплашително подобен.

Миналата седмица 88 африкански писатели, учители и учени се обърнаха с отворено писмо до африканските лидери с молба да предприемат незабавни действия за спасяване на живота на хората.

„Вирусът ни показа, че африканският модел за развитие не води до никъде. Това трябва да се промени“, се казва в изявлението. „Става въпрос за използването на тази криза като възможност за преразглеждане на правителствената политика, по-специално, за да направим всичко възможно, за да работим за доброто население. "