Бизнесът: Държавата да доплаща на работници в закъсали компании, както е в Германия

Заплатите в индустрията намаляват през втората половина на годината заради спада на продажбите в индустрията, казва Васил Велев

България
06.11.2019 11:00 817 5
Бизнесът: Държавата да доплаща на работници в закъсали компании, както е в Германия

От няколко месеца има спад на продажбите в индустрията у нас. Това се отрази на заплатите в този сектор, които намаляват през второто полугодие на 2019 г. за разлика от първото, когато има голям ръст. Това коментира пред TrafficNews Васил Велев, шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/.

По думите му, сектор „Индустрия” е на отрицателна територия, а за ръста на Брутния вътрешен продукт /БВП/ се разчита на потреблението – както от страна на правителството, така и от хората.  За повече харчове се очаква да помогне и ръстът на доходите – на бюджетните заплати и на минималната работна заплата, която от 1 януари става 610 лева.

Държавният бюджет е планиран балансиран, с нулево салдо. Така че ако се влоши ситуацията в европейската икономика, а оттам – и в българската, да има буфер от 3%, колкото позволяват маастрихтските критерии. Т.е при неблагоприятен развой на събитията в икономиката се очаква да се изхарчат повече пари, отколкото са се събрали  в бюджета. Това е една антикризисна мярка, която спомага за задържане на спада чрез ръст на потреблението, обясни Велев.

Той посочи и от къде идват проблемите  –  търговските войни между САЩ и Китай, неяснотите около Брекзит, проблемите в турската икономика. Германската икономика направи няколко тримесечия със спад на БВП, италианската буксува. А Германия, Италия и Турция са първите ни три външнотърговски партньори. Това повлия на българската индустрия и на българския износ, обясни Велев.

Бизнесът би искал да види мерки за подкрепа на доходите на работещите в експортно ориентираната индустрия при продължаващ или увеличаващ се спад на продажбите, каза шефът на АИКБ. Той даде за пример Германия, където това се прави от пролетта на тази година, тъй като там индустрията е по-сериозно закъсала, отколкото у нас.  В компаниите, при които има голям спад на продажбите поради по-горе посочените световни причини, правителството подкрепя доходите на хората. Това става по следната схема: Ако работниците са принудени да излязат в икономическа отпуска или работят 4 дни, вместо 5, което води до намаляване на заплатите им, доплаща правителството по определени критерии, за да се запазят работните места и да се съхранят човешките ресурси.

Щом в Германия се прави, би могло и у нас да се случи, но в момента не виждаме такава нагласа, въпреки проблемите от няколко месеца в експортно ориентираните компании, каза Велев.

Той коментира и високият ръст на теглените кредити, който за бизнеса е 4,5% през септември, а за домакинствата е около 10 на сто. „Трябва да се има едно наум и да не се взимат кредити, които да се ползват за потребление и покупки на не толкова нужни неща, които може да се окаже, че трудно ще бъдат върнати при евентуален спад на равнището на доходите или ръст на лихвените проценти”, съветва Велев. Централните банки взеха мерки, като намалиха допълнително лихвите. Европейската централна банка отново започва с т. нар. количествени улеснения, което означава печатане на пари. Това може да обърне тенденцията, има такива признаци, посочи Васил Велев.

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
5 Коментара
Сортирай по
коментар

Дедо 11:20, 06.11.2019

5 лв на човек голяма работа

Oтговора0
коментар

Роб 11:23, 06.11.2019

Какво значи "Държавата"? Пак ще вземат от работника, за да подпомегнем "честният бизнес" който много мрази да плаща данъци. Защото държавата са данъкоплатците.

Oтговора0
коментар

Shame 11:24, 06.11.2019

Срам, Велев. Срам. Голяма идея, няма що. Не богатите собственици да плащат на работниците си, а държавата България да плаща. Богатите да стават по-богати, и всички ние и държавата да плащаме. Едните по пет жени и 10 джипа другите нямат пари за карта за градски транспорт и да им помогнем от държавата, Ние да не сме глупави като американците, бе. Срам за теб. Срам и за журналиста дето не те е питал "не ви ли е срам, велев?".

Oтговора0
коментар

Г-н Велев 12:29, 06.11.2019

Така е колеги. Какви синдикати , какви 5 лева. С тази тъпа идея , те всички фирми ще закъсат , за да може освен от работника да смучат и от държавата т.е пак от работниците. В тая кочина нищо не върви , освен организираната престъпност , както беше казал някой. А тоя горе на снимката е за бесилото!

Oтговора0
коментар

ddd 12:50, 06.11.2019

А АЛЧНИТЕ КАПУТИ ДА СИ КУПУВАТ ДЖИПКИ. ДА ЗАТВАРЯТ . МАМИ. ЦАТА ИМ ПОДЛ$А

Oтговора0
Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина