"За тези, които не са пряко зависими, мисля, че ключът е кога ще започнем да работим върху членството. Това е големият въпрос, що се касае до Северна Македония и Албания. И не мога да скрия, че съм изключително разочарован, че все още обсъждаме този проблем, защото мислехме, че сме го решили преди две години, но сега е отново на масата. Ако имаш власт и не я използваш – се счита от другите като признание на вашите сили и възможности", изтъкна  еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Преди два дни лидери на Европейския съюз, външни министри и политици се събраха в София, за да обсъдят стъпките към засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията в Европейския съюз. Във форума "ЕС среща Балканите. Поуката от Украйна: Европейското разширяване - защита от войната" участва и еврокомисарят Оливер Вархей. Коментарите му и сроковете, които той даде за началото на преговорите , а именно месец юни, предизвикаха реакцията на адв. Станислав Станев, който е изключително ангажиран с каузата Македония. Той изпрати отворено писмо до Вархей, в което настоява Европа да не се поддава на провокациите на македонските политици. 

Ето и пълният текст на писмото:

 

Уважаеми господин Вархей,

Медиите разпространиха Ваше изявление, че смятате за важно и настоявате Македония да започне преговори за членство в ЕС. Предполагам, че не сте наясно, но ние в България също искаме Македония да стане член на ЕС. Искаме го не само защото хората там са наши роднини, но защото това е добре за тях, за нас, за Балканите и за ЕС.

Позволявам си да Ви припомня, че ЕС беше забравил Западните Балкани и именно България не просто напомни за тях, но настоя те да станат част от дневния ред. За да може обаче една държава да стане член на ЕС, тя трябва да покаже и докаже, че наистина го иска; че се е отърсила от миналото и че Копенхагенските критерии не са просто една досадна фраза, а нещо, което е част от философията и на хората, и на политиците. До 2019 година ние вярвахме, че това е така и помагахме във всичко на Скопие. После се оказа, че сме били наивни, че сме вярвали, че политиците там са на висотата на хората и че омразата и лъжата са част от миналото. Много скоро обаче маските паднаха и ние осъзнахме, че истината е много по-различна и болезнена. И тя е, че хората в Македония искат да са в ЕС и заслужават да са там, но сърцата на техните политици живеят в Югославия и просто ни лъжат. Като казвам лъжат, имам предвид всички нас - не само България, но целия ЕС.

Господин Вархей, с огромно съжаление установявам, че управляващите в Скопие са приспали бдителността и ловко се опитват да направят омразата част от ценностите на ЕС. Позволявам си да ви припомня, че някога Европа вярваше на Югославия, че се е променила, дори ѝ помагаше и поощряваше. А после, в началото на 90-те години на 20 век се оказа, че всичко е било една красива пясъчна кула, която се срути в кръв и насилие. И всичко това стана именно заради омразата и лъжата в и с която живяха политиците и хората в Югославия и на която Европа доверичво вярваше. Съгласен съм, че Вие като комисар по разширяването трябва да сте активен и да правите всичко необходимо за отстраняване на проблемите. Но Ваш дълг като част о Европрейската комисия е да го направите така, както предвижда Договора за Европейския съюз. Вашата активност трябва да бъде насочена към политиците в Скопие; трябва да им покажете, че сте наясно с начина, по който се опитват да излъжат и че няма да им позволите да причинят тази лъжа на гражданите си и на ЕС. И ако искате да сте успешен в истинско присъединяване, трябва да търсите истината не в сладникавата пропаганда, платена с парите на мизерстващите граждани на Македония. Трябва да потърсите истината при този, който е наясно с нея.

С уважение,

Станислав Станев гражданин на Република България и на ЕС