„Всяко начало си има край, а всеки край е ново начало. Но, както нещата имат корени и клони, делата имат начало и край. Когато знаеш кое стои отпред и кое следва, ще се приближиш до верния път”, казал е Конфуций преди много-много  години. Колкото и да не ми се искаше да започна с крилата фраза нашето изпращане с колегата ни Антон Биров, то е нужно, за да може да приемем нещата по-философски и понамалим емоциите около последните му минути в колектива на TrafficNews.bg.

Трудно е, защото Тонко е експлозия от емоции. Той преживява със сърцето всеки един момент, зареждайки всички около него с неговите настроения, без дори да подозира. Но тук не става въпрос за онези хора, които те натоварват с житейски несгоди, негативна енергия и фундаментални въпроси. Тонко просто има уникалната способност да те накара да изживееш емоцията му през твоите сетива. Не само когато става въпрос за негов щастлив момент или тъпотия, предизвикана от ежедневните му рутинни дейности.  Тонко успява да зарази всички с детския си ентусиазъм, независимо дали говори за работа, комикси, Междузвездни войни или друга щуротия, която е близо до сърцето му.

Използвайки жаргона на писачите, може би ще ми трябват 20 000 знака, за да опиша всичко, което е Антон. Но емоцията… тя е най-важна, когато се разделяш не с колега, а с приятел. Никой днес няма да ти каже сбогом, а само „Чао, до нови срещи”…  

„Бачи Кико, искам само да си здрав и щастлив! Никога, ама никога не оставяй детския ентусиазъм и добротата, която те кара да се хвърляш да помагаш на всеки един човек! Отиваш на едно място пълно с провинциалисти, а ти вече си закърмен с пловдивския дух и си повече столичанин от всеки един от град Средец. Затова върви с високо вдигната глава и никога не се съмнявай в себе си, защото си способен и човек с главно Ч! Не забравяй Бачи ти Кико, Саша и Шанел, заглавията, както и всички простотии, за които сме говорили! С обич Бачи Кико!”

„Антон е наивно добър хайван с психопатски наклонности! Изключително мил, дори и в нервните си изблици, симпатичен дори и когато блъска по масата. Ще ми липсва мирисът на пепси и сладичкото, което носиш всеки ден!” - Оля.

„Тонко, ще ми липсваш, my man, но те подкрепям в решението ти. Знаеш много добре мъдрите думи на един мой приятел: "Брат, отивай, винаги можеш да се върнеш, но не винаги можеш да отидеш!". Там ви пожелавам много щастие и успехи ... и винаги, когато пиеш Jameson, да се сещаш за мен. Идвай си поне веднъж на 3 месеца, ако не - ще дойда в София и ще те пребия! Успех там, брат ми!” – Авел.

„В Капана е по-добре, отколкото на жълтите павета. Върни се скоро!” – Илиян.

"Тони, рядко казвам тези думи. Ще ми липсваш. Вече ми липсваш. Бюрото ми ще е празно (надявам се, че поне табелата ще си оставиш), наситеният с емоции въздух ще се разреди със сигурност, подозирам, че ще тъгувам даже за лудостта ти... Малко завиждам на новите ти колеги. И не им завиждам. Защото ще им се наложи да влязат в обувката ти , а това няма да е лесно. Ама да му мислят те. Тебе няма да те мисля. Ти си вървиш с обичта, с таланта и с книгите. Дерзай, Тони!" - Мария.

„Тони, на добър път! Пожелавам ти спокойствие, за да твориш и лесно постигане на целите. Ще ни липсва твоята всестранна и бушуваща личност…и да намалиш пепсито, ей!” – Нешо.

„С Тони се запознах преди три години в Пазарджик. Работихме по най-нашумелия случай тогава - убийството на ПР-ката на кмета. Непознавайки тогава града, той бе единственият, който ме упъти и ми помогна. След като стана част от екипа ни, той внесе голяма доза позитивизъм и направи атмосферата още по-положителна. На мен Тони ми е помагал безброй пъти в трудна ситуация. Няма да забравя най-забавния материал, който двамата работихме. Тогава се озовахме в секс шоп и правихме запитване какво обичат пловдивчани. Какво още се случи и какво преживяхме... ще го запазя само за двама ни. Тони ще остане винаги част от екипа и ще липсва както на мен, така и на всички колеги. Пожелавам му успех и му благодаря, че ми показа как човек трябва да следва мечтите си!” – Ива.

„Нашият колега Антон Биров е експлозивен коктейл, чиято тайна съставка /за всеобщо учудване е не пепси/, но наподобява качествата на газираното. Необикновеното в това момче не може да се назове с една дума, но със сигурност образува пяна и е опасно за здравето. И тази причудлива натура има своето обяснение – във всяко свое действие, независимо дали е рутинно, Антон влага сърце и аудио-визуални ефекти, всяка негова минута е белязана с отпечатъка на ентусиазъм, себеотдаденост и стремеж да надскочи себе си, както и с необятна лудост.

Наред с широко разлялата се усмивка /често самодоволна/ на лицето си Антон носи и един особен блясък. И не говоря за бялото на очите му, което в малко не му достига, за да прилича на зомби. Блясъкът е нещо, излизащо изпод темето му, не ореол, а рога, носещи обаче великолепен талант. Там нейде към мозъчния лоб се вижда сиянието на безпокойната мисъл, вечно търсеща, домогваща се до нови и нови светове. Бихте казали, че колегата ни е просто любопитен. Не… Антон има култ към една цел, а именно да се освободи от незнанието. С прискърбие ще трябва да му съобщим, че е време да открие нова, тъй като в тази прогресът му е впечатляващ, завиден и неприличен.

Пожелаваме му никога да не се отказва от целта си, но да я разшири в мисия: да освобождава широката общественост от незнание. Нека силата бъде с теб! Ще ти е нужна” – Виктория.

„Тъкмо успях да приобщя още един човек към фен клуба на Ю Несбьо и скоропостижно го загубих! Тонка, щастлива съм, че беше част от екипа на TrafficNews.bg, и съжалявам, че гнездото вече ти е тясно. Надявам се да попаднеш на нови готини хора там, където отиваш, и те да ти оставят достатъчно свободно време, което да прекарваш „Под завивките”. Не губи себе си, любопитния си поглед към света и се забавлявай! И не забравяй най- важното: БЕЗ ПАНИКА!” – Парашкева.

За мен беше огромно удоволствие да работя с Тони. За съжаление - само 6 месеца. Изключително позитивен човек, неконфликтен, готов да помогне с каквото може. Абсолютно сигурен съм, че ще успее в новите предизвикателства. Защото хора като него виреят навсякъде. Той е от онзи тип, който умее да пробива благодарение на човечността си, способностите и професионализма си. Най-искрено му пожелавам успех и не се съмнявам, че ще го има! - Жоро