Жители на пловдивската Аджасан махала се заканиха да сезират Комисията по защита от дискриминация, след като им бе отказан достъп до два плувни комплекса в Пловдив. Вчера четирима жители на етническия квартал опитали да посетят плувните комплекси "Нептун" и "Аквапарк". По думите им обаче входът им бил отказан. 

"Охраната на "Нептун" ни поиска PCR тест и се държа грубо. Отказа да ни пусне. Нима това не е дискриминация?", обърна се към медията ни един Шабан, който придружавал група от трима тийнейджъри от махалата. Вторият им опит да отидат на плаж също се увенчал с неуспех - в комплекс "Аквапарк" отказали да ги допуснат, тъй като нямали клубни карти. 

Пред наш репортер Шабан заяви, че ще подаде жалба до компетентните органи. Той е категоричен, че е станал обект на дискриминация. 

Наш репортер потърси за коментар управителя на плувен комплекс "Нептун" Тотка Златкова. Тя заяви, че на мъжете действително е отказан достъп, но не заради етноса, а заради арогантното им поведение и несъобразяване с епидемиологичната обстановка. По думите ѝ групичката тръгнала да влиза в комплекса, без да се съобрази с табелата на паркинга, на която пишело, че няма места. Водачът заявил на охранителя, че "ще спира, където си иска". 

"Хората се страхуват и спазваме разпоредбите да ограничаваме струпването им. Господинът е започнал да заплашва с кмета на града и заявил, че случая щял да стигне до него. Казал на охраната да излезе навън, че щяло да му изстине мястото, отправил заплаха след работно време какво щяло да му се случи и прочее. Ние спазваме изискванията на РЗИ и когато комплексът достигне 50 % от капацитета, ограничаваме достъпа. Наистина му е поискан тест, точно поради тази причина", заяви Златкова. 

От управата обясниха, че не е обичайна практика охраната да иска ПСР тестове, но самият посетител е предизвикал подобна реакция. И допълниха, че мъжът е демонстрирал арогантност дори към бащата на собственика на комплекса, който останал шокиран от поведението му. 

Свързахме се и с плувен комплекс "Аквапарк", откъдето категорично заявиха, че на никого не е отказван достъп заради етноса му. 

"Този басейн е клубен и при нас идват предимно хора с клубни карти. Предвид това, че тази година големият басейн е затворен, капацитетът ни е ограничен. Имаме редовни клиенти, които от предния или по-предния ден са със запазени шезлонги. Местата са ограничени и предвид епидемичната обстановка. Затова и не можем да осигурим този капацитет, който ни се иска", обясни управителката Емилия Байрактарова. По думите ѝ именно това е причината да се искат клубни карти на входа на комплекса.

"По никакъв начин не сме върнали хора от ромски произход за това, че са роми. Няма такова правило. Никой от служителите на входа не може да си го позволи", категорична бе тя.